Cu toţii avem nevoie de somn pentru a ne recupera forţele şi a porni mereu de la capăt, în această aventură spectaculoasă, numită viaţă, dar nu întotdeauna somnul garantează că ne vom trezi odihniţi.
Un somn bun se poate demonstra deoseori un prieten de nădejde: cu mintea limpezită după un binemeritat interval de odihnă, problemele par să-şi afle mai uşor soluţii, pofta de viaţă şi de acţiune creşte, iar spiritul optimist nu întârzie nici el să-şi facă simţită prezenţa.
Fiecare dintre noi prezintă o schemă unică de refacere a resurselor energetice personale prin somn – unii au nevoie de mai multe ore de odihnă, alţii se multumesc cu puţin – nu există o reţetă general valabilă pentru programul somn-veghe, care să garanteze rezultate identice pentru toţi subiecţii umani.
Vârsta, genul de activitate desfaşurată, tipul de alimentaţie şi mulţi alţi factori externi pot influenţa în mod indiscutabil necesarul de somn al fiecărui individ în parte.
Nici prea mult, nici prea puţin
Chiar dacă pătuţul ne îmbie la odihnă prelungită, este bine de ştiut că prea mult somn nu face bine – cel puţin aceasta este convingerea specialiştilor, care ne atenţionează în legătură cu efectul nesalutar al odihnei prelungite peste masură.
O astfel de circumstanţă se poate afla la originea unei oboseli aparent nejustificate, care este provocată de fapt, tocmai de surplusul de somn pe care l-am administrat propriului organism.
Se pare că până şi somnul urmează aşa-zisa „regulă a bunului simț”, sau cu alte cuvinte, cantitatea nu înlocuieşte calitatea: mai bine câteva ore de somn bun, liniştit, decât o întreagă noapte, petrecută agitându-ne şi întorcându-ne de pe o parte pe alta, ca un peşte pe uscat, frământaţi de nelinişte.
Nici prea puţin nu este însă bine – corpul nostru simte nevoia repaosului cu regularitate şi preferă respectarea unui program cât mai uniform, care să alterneze odihna cu activitatea.
Fără pretenţia de a fi inventat mersul pe jos, se cuvine să amintim aici, că pentru un somn cât mai odihnitor cu putinţă, care să contribuie la instalarea unei stări de bine la nivel general, e indicat să desfăşurăm frecvent activităţi în aer liber, să acordăm atenţia cuvenită alimentaţiei sănătoase, echilibrate, să nu ocolim duşul şi să ne străduim să rezolvăm chestiunile care nu suportă amânare, înainte de a merge la culcare.
Desigur, lucrurile tind uneori să ne scape de sub control, dar merită să încercăm cel puţin, dacă dorim să uităm de coşmaruri, ba chiar să ne trezim precum bebeluşii dimineaţa, zâmbind cu seninătate, unei noi zile ce ni se aşterne dinaintea paşilor.
Vezi si: „17 lucruri interesante despre somn”