17 lucruri interesante despre somn

somn

Somnul este o activitate absolut necesară fiecărui om, mamifer, pasăre, peşte, amfibieni sau reptilă pentru a funcţiona normal.

Toate fiinţele vii au nevoie de repaus, respectiv de somn, pentru a putea funcţiona. Somnul este un mecanism de refacere al organismului.

Iată câteva lucruri interesante despre somn:

1. Ce se întâmplă când dormi? Creierul se reîncarcă, celulele nervoase se repară, iar corpul eliberează hormoni importanţi.

2. Perioadele de somn sunt diferite, în funcţie de vârstă: bebeluşii dorm până la 16 ore pe zi, cei cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani au nevoie de 10 ore de somn, cei cu vârsta între 19 şi 55 de ani au nevoie de 8 ore de somn, iar persoanele cu vârsta de peste 65 de ani au nevoie de 6 ore de somn.

3. Bărbaţii visează preponderent bărbaţi! 70% dintre ei au asemenea vise. Femeile visează bărbaţi şi femei, în procent echilibrat.

4. În timpul somnului, visăm persoane pe care le cunoaştem deja, dar şi persoane de care nu ne aducem aminte că au fost pe lângă noi.

5. Parasomnia este o tulburare ce însoţeşte somnul. Aceasta poate determina o persoană să facă acţiuni nenaturale în ciuda faptului că este adormită. Printre infracţiunile comise de cei care suferă de parasomnie se numără – condusul adormit, molestarea copiilor, viol, crime, etc.

6. 12% dintre oameni visează alb şi negru. Visăm colorat de la apariţia televizoarelor color care ne influenţează coloritul viselor.

7. Este normal să visezi. Cei care nu o fac se confruntă cu tulburări de personalitate.

8. Poziţia în care dormi spune multe lucruri despre personalitatea ta:

– poziţie fetală (41%) – aceşti oamenii par distanţi, dar sunt calzi şi cu inima deschisă

– poziţia dreaptă (15% )- foarte activi din punct de vedere social

cuplu

– poziţia cu mâinile împreunate (13%) – sunt foarte suspicioşi

– poziţia soldat (8%) – foarte rezervaţi

– poziţia cădere liberă (7%) – sunt nişte persoane care se pricep să se distreze, sunt buni organizatori de petreceri

– poziţia stea de mare (5%) – foarte buni ascultători

9. Unul din patru cupluri căsătorite dorm în paturi separate.

10. Soldaţii britanici au dezvoltat metoda prin care poţi rămâne treaz peste 36 de ore – când erau obosiţi foloseau un tip de lentile care imitau razele de soare, astfel pierea şi somnul.

11. Girafele dorm cel mai puţin – circa 1,9 ore pe zi în reprize de 5-10 minute. Cerbul din specia Roe doarme 3,09 ore pe zi, iar elefantul asiatic doarme 3,1 ore pe zi.

12. Koala doarme cel mai mult – 22 de ore pe zi, liliacul maro doarme până la 19,9 ore pe zi, iar răzătoarele pangolinii pot dormi 18 ore pe zi.

13. Când delfinii dorm doar jumătate din creierul lor doarme, pentru că cealaltă jumătate rămâne trează pentru a-l ajuta să respire.

14. Mai multe persoane mor din lipsa somnului, decât din lipsa hranei. Dacă nu dormi deloc poţi deceda în 10 zile, iar dacă nu mănânci nimic poţi muri în 14 zile.

15. Şi nevăzătorii pot visa imagini, deşi ei nu le-au văzut cu ochii lor niciodată.

16.  50% dintre persoane uită jumătate din ce au visat în primele 5 minute de la trezire. În 10 minute, 90% dintre visători uită tot.

17. Se pare că 1 din 50 adolescenţi încă mai urinează în pat, în timpul somnului.

apropo.ro

      Articole recomandate