Vom dormi mai mult! Republica Moldova trece la ora de iarnă

ora

Republica Moldova va trece în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, spre duminică, 27 octombrie, la ora oficială de iarnă, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00.

Trecerea la ora de iarnă are loc în ultima duminică a lui octombrie, iar revenirea la ora de vară se produce în ultima duminică din martie. Schimbarea se face în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU și are loc concomitent cu statele-membre ale Comunității Europene.

Sistemul de modificare a orelor are ca scop folosirea cât mai eficientă a luminii soarelui, pentru ca principalele activităţi să se poată desfăşura cât mai mult în timpul zilei. Ideea de schimbare a orelor pentru folosirea eficientă a luminii a fost propusă de George Vernon Hudson în 1895, deşi a fost menţionată şi de Benjamin Franklin în 1784şi implementată în timpul Primului Război Mondial.

Potrivit medicilor, în următoarea lună oamenii vor avea nevoie de mai multă forţă ca să facă faţă schimbării. Specialiştii recomandă mai multă odihnă, relaxare şi plimbări în aer liber. Trecerea la ora de vară are loc în peste 100 de ţări. 

Solomon Adrian

      Articole recomandate