Visul american împlinit în Moldova

Aici nu e glamour. E lucru, mult, mult lucru”, ne spune Kelsey Walters, o tânără din SUA care a venit în Republica Moldova acum cinci ani să facă voluntariat. Pe atunci, nici prin cap nu i-a trecut că ea, fiică de businessmeni din Oklahoma, se va stabili cu traiul la Săiţi, Căuşeni.
S-a îndrăgostit de pământurile moldoveneşti şi de… Iurie, proprietarul a peste 600 ha de teren arabil pe care îl lucrează cu multă pasiune. Când asculţi povestea lor de dragoste, îţi dai seama de certitudinea expresiei „Dragostea nu are hotare”.

„He-he! Să vedeţi ce harnică e Kelsey. Poate să ia lopata în mâini şi să lucreze cot la cot cu bărbaţii. E foarte bravo, se gândeşte tot timpul la binele angajaţilor”, mărturiseşte paznicul de la intrarea în gospodăria lui Iurie şi Kelsey. În câteva clipe îşi face apariţia şi tânăra din America. Îmbrăcată în haine de lucru, refuză să pozeze pe fundalul unei combine impunătoare. „Pentru mine, nu e o problemă, dar rudelor soţului nu o să le placă dacă voi apărea în ziar în asemenea haine”, ne explică Kelsey, zâmbind larg. Da, acum înţeleg ce înseamnă un zâmbet american…

Urmăm ascultători itinerarul stabilit de fermieră: „Mergem la casa părintească a soţului, apoi vă arăt pământurile noastre, creştem ardei, roşii, castraveţi, porumb, floarea-soarelui, tutun etc. Apoi mergem la sera mea în care cultiv produse agricole ecologic pure… azi trebuie să ajung şi la Chişinău. Ambasada SUA face un barbecue de ziua independenţei SUA, le voi duce nişte roşii şi castraveţi”.

„A venit Iura!”

La casa părintească facem cunoştinţă cu Iurie. Chiar ne era interesant cum arată un moldovean care a cucerit inima unei americane. „Am auzit că a venit o fată din state la noi în sat. De la început, eram doar prieteni, aveam şi un interes comun – agricultura. Deci, aveam despre ce discuta. Chiar dacă Kelsey nu prea vorbea româna, discuţiile noastre puteau dura ore în şir”, îşi aminteşte Iurie. „Eu mă uitam în ochii lui şi vedeam că cuvântul său are valoare”, se grăbeşte să-l completeze soţia.

Kelsey spune că nu va uita niciodată noaptea sau, mai bine zis dimineaţa devreme, în care a făcut cunoştinţă cu viitorul ei soţ. „Începutul lunii decembrie. Era noapte, frig, umed… şi eu nu vorbeam bine româna. Tinerii cu care eram s-au oprit la o staţie să bea câte un pahar de vin. Eu îi rugam insistent să mergem, însă ei… nimic. La un moment dat, toţi s-au ridicat în picioare şi au strigat: „A venit Iura!”, îşi aminteşte Kelsey.
Iurie a venit la volanul unui jeep negru. Kelsey a acceptat invitaţia bărbatului şi a urcat în maşină să se încălzească un pic. Au făcut schimb de numere de telefoane şi Iurie i-a spus doar atât: „Te invit la frigărui, la vară”.

Bărbatul s-a ţinut de cuvânt. „Mare mi-a fost mirarea când am văzut-o pe Kelsey cu sacoşele pline cu tot felul de bunătăţi”, îşi aminteşte Iurie. Tânăra a încercat să aplice vechea metodă de cucerire a inimii bărbatului, i-a pregătit o salată delicioasă cu busuioc. Oops!, dar lui Iurie nu-i place busuiocul. „Am gustat salata şi… am spus că e foarte bună”, zâmbeşte Iurie.

Pasiunea comună pentru agricultură i-a apropiat şi mai mult. Consătenii lui Iurie însă au început să vorbească despre intenţia lui Iurie de a merge în America. „Le-am explicat din start că nu am nevoie de America, sunt cu Kelsey pentru că o iubesc. Aici e familia, lucrul meu, pământurile”, povesteşte Iurie.

Problema agricultorului din Moldova

Agricultura pentru Iurie nu a fost un vis. De-a lungul anilor, s-a aventurat în tot felul de afaceri, iar în 2003 fostul director al colhozului din sat i-a propus o afacere: „Avea peste 1400 de ha de pământ şi o datorie de peste 700 de mii de lei. Pe atunci, aceştia erau bani”. Nu a stat mult pe gânduri şi a acceptat propunerea. „Treptat, datoriile au crescut până la 3 milioane şi ceva, dar am intrat în joc. Agricultura e aşa o chestiune, dacă te-ai apucat de ea, nu te mai poţi lăsa”, constată bărbatul.

Parteneriatul cu fostul director de colhoz însă nu a dat roade, astfel Iurie s-a pomenit fără companion, fără utilaj tehnic şi cu 600 de ha de pământ. „Mi-a rămas doar un tractoraş vechi şi dorinţa de a merge înainte”, relatează agricultorul.

După ce a întâlnit-o pe Kelsey, a înţeles care e problema agricultorului din R. Moldova. Au investit în echipament performant, în seminţe de calitate, pe multe din acestea le aduc chiar din SUA, au implementat noi tehnologii de cultivare. Şi ceea ce este mai important: ecologia! „Un produs trebuie să fie ecologic. Urmăresc cu atenţie cu ce sunt stropite legumele. La ţară cum se face? Cineva a stropit legumele şi, dacă i-a mai rămas, îi dă şi vecinului”, spune revoltată Kelsey.

Dezmierdată de soţ Kelsurica, este foarte categorică în acest sens. I-a prevenit pe toţi că e vai ş-amar de capul celui care va îndrăzni, fără înştiinţarea ei, să-i stropească legumele cu pesticide. „Am o seră cu legume ecologice pe care planific să o extind până la un hectar. Sper că vom fi primii care vor pune pe masa oamenilor din R. Moldova produse ecologic pure, iar restul agricultorilor ne vor urma exemplul”, speră Kelsey.

Iurie împărtăşeşte dorinţa soţiei sale. Au un vis comun – să practice agricultura. „Am slăbit de atâta muncă. Pantalonii pe care îi vedeţi acum pe mine au fost ajustaţi o dată, acum îmi sunt din nou largi. Dar îmi cumpăr eu alţii, dacă va fi roadă”, spune zâmbind Kelsey Walters de la Săiţi.

Un articol de Jurnal.md

      Articole recomandate