Atenţie la fructele şi legumele comercializate pe marginea drumului. Reprezentanţii Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău susţin că unele produse au un coţinut prea mare de nitraţi. Inspectorii trag semnale de alarmă referitoare la pepenele galben, dar spun că îl putem consuma fără grijă pe cel verde.
Specialiştii de la Centru au investigat peste 500 de probe de fructe şi legume. Mai mult de jumătate dintre acestea erau de import. În urma investigaţiilor s-a stabilit că în pepenele galben autohton, cantitatea de nitraţi depăşeşte norma admisibilă. Cea mai mare concentraţie de nitraţi a fost descoperită în pepenii galbeni importaţi din Ucraina şi Olanda.
Depăşiri ale normei s-au mai depistat în dovlecei, sfeclă roşie, cartofi, castraveţi, ceapă verde, vinete şi banane.
Nitraţii, în cantităţi mai mari, provoacă distrugerea hemoglobinei din sânge, formându-se metahemoglobina. Aceasta e foarte periculoasă pentru copii.
Semnul principal al intoxicaţiilor de acest gen este cianoza. Bolnavul se învineţeşte. Intensitatea cianozei este variată: uneori abia vizibilă, alteori – foarte intensă. Din cauza creşterii concentraţiei metahemoglobinei în sânge, apare astenia, cefaleea, dispneea (persoana începe a respira mai greu), tahicardia (accelerarea bătăilor inimii), ameţeala. Dacă în organism a intrat o cantitate mare de nitraţi, peste 30 la sută, norma fiind de 2 la sută, apare o hipoxie de transport, adică nu se transportă oxigen la ţesuturi şi celule. În urma acestui proces, survine o insuficienţă cardiacă. Apare un colaps cardiovascular, adică vasele se comprimă şi copilul este dezorientat. În astfel de cazuri, persoana trebuie transportat de urgenţă la spital, unde i se va acorda asistenţa necesară.”
Aşa că alegeţi dvs. înşivă de unde şi ce cumpăraţi. O idee ar fi să renunţaţi la produsele cu un aspect perfect, iar atunci când cumpăraţi un produs, cereţi certificatul de calitate, ca să vă convingeţi că acesta a fost supus testelor de laborator.