Viena este oraşul ideal în care să trăieşti

Topul celor mai bune oraşe din lume, din punct de vedere al standardului de viaţă, este condus de capitala Austriei, Viena, după cum arată raportul organizaţiei Mercer, publicat marţi şi citat de Daily Mail.

Viena ocupă poziţia fruntaşă a clasamentului pentru al treilea an consecutiv. Cu o populaţie de 1,7 milioane, capitala austriacă se poate mândri cu nume mari, cum ar fi Mozart, Beethoven sau Klimt.

Locul 2 este ocupat de oraşul elveţian Zurich, iar a treia poziţie îi revine celui mai mare oraş din Noua Zeelandă, Auckland. Acestea sunt urmate de oraşul germane Munchen, care ocupă poziţia a 4-a, şi de oraşele Dusseldorf (Germania) şi Vancouver (Canada), care împart locul 5.

Oraşele europene domină primele 25 de poziţii, reprezentând mai bine de jumătate dintre cele mai bune oraşe din lume, clasate în urma analizării unor factori care includ criminalitatea, calitatea mâncării sau clima.

Topul include 221 de oraşe din lume, ultima poziţie fiind ocupată de capitala Irakului, Bagdad, pentru al doilea an consecutiv. Alte oraşe care se confruntă cu standarde scăzute de viaţă sunt Bangui (Republica Central Africană), care ocupă locul 220, N’Djamena (Ciad), pe 219, şi Port-au-Prince (Haiti), pe 218.

Deşi în top 50 nu intră niciun oraş din Europa Centrală şi de Est, autorii studiului notează faptul că standardul de viaţă continuă să se îmbunătăţească în regiune. Datele oferite până în momentul de faţă arată că Praga (Republica Cehă) este cel mai bine cotat oraş din regiune, fiind situat pe locul 69, urmat de Budapesta (Ungaria), pe 73, Ljubljana (Slovenia), pe 75, Vilnius (Lituania), pe 79, şi Varşovia (Polonia), care ocupă cea de-a 84-a poziţie.

Cea mai slabă poziţie ocupată de un oraş european îi revine capitalei Georgiei, Tbilisi, care se situează pe locul 214.

Cele mai bune 10 oraşe în care să trăieşti

1. Viena (Austria)
2. Zurich (Elveţia)
3. Auckland (Noua Zeelandă)
4. Munchen (Germania)
5. Dusseldorf (Germania)
5. Vancouver (Canada)
7. Frankfurt (Germania)
8. Geneva (Elveţia)
9. Berna (Elveţia)
9. Copenhaga (Danemarca)

În ceea ce priveşte cele mai sigure oraşe din lume, clasament realizat pentru prima oară, prima poziţie o ocupă oraşul Luxembourg, urmat de Berna, Helsinki, Zurich, toate trei clasate pe locul 2, şi Viena, capitalei austriece revenindu-i locul 5.

Şapte dintre cele mai sigure zece oraşe din lume sunt oraşe europene. Dintre oraşele central şi est-europene, cel mai bun scor îl înregistrează capitala slovenă, Ljubljana, care se clasează pe locul 30, şi Praga, pe locul 47. Cele mai slabe scoruri dintre oraşele europene le-au înregistrat capitala rusă, Moscova, care este pe locul 199, şi cea georgiană, Tbilisi, clasată pe locul 215.

Cele mai sigure 10 oraşe din lume

1. Luxembourg (Luxembourg)
2. Berna (Elveţia)
2. Helsinki (Finlanda)
2. Zurich (Elveţia)
5. Viena (Austria)
6. Geneva (Elveţia)
6. Stockholm (Suedia)
8. Singapore (Singapore)
9. Auckland (Noua Zeelandă)
9. Wellington (Noua Zeelandă)

Slagin Parakatil, cercetător senior al organizaţiei Mercer, a explicat de ce domină oraşele europene topul celor mai bune oraşe din lume. „Oraşele europene continuă, în general, să aibă standarde ridicate de viaţă pentru că se bucură de infrastructuri moderne şi avansate, combinate cu facilităţi de ulimă generaţie”, a spus acesta.

„Însă criza economică, ratele ridicate ale şomajului şi lipsa de încredere în instituţiile politice fac dificile predicţiile privind poziţiile acestora în anii viitori”, a completat Prakatil.

      Articole recomandate