Laptop-urile conectate la internet prin wireless dăunează calităţii spermei

Radiaţiile de la conexiunile wireless pot cauza probleme de fertilitate bărbaţilor, informează Daily Mail. Cercetătorii argentinieni susţin că laptopul, care este ţinut pe picioare şi are pornită conexiunea de WiFi, afectează calitatea spermei.

Oamenii de ştiinţă au realizat un studiu folosind câteva picături de lichid seminal pe care le-au pus sub laptop-uri conectate la internet prin WiFi. După patru ore, sperma s-a dovedit a fi afectată de radiaţii, un sfert din întreaga cantitate analizată nemaifiind viabilă, comparativ cu doar 14% în cazul mostrelor care nu au fost expuse departe de calculator.

Potrivit conducătorului cercetării, Conrado Avendano, cauza care produce aceste efecte secundare ale utilizarii laptopului conectat prin WiFi este reprezentată de radiaţiile electromagnetice generate în timpul comunicării wireless.

Un alt test realizat atestă faptul că efectele unui laptop care nu este conectat la internet sunt destul de mici. În 2010, urologii au reuşit să demonstreze că bărbaţii care stau cu laptop-ul pe genunchi îşi pot schimba temperatura scrotului, aducând-o la un nivel dăunător pentru spermă.

Cu toate acestea, există şi critici, doctorul Robert Oates, preşedintele Society for Male Reproduction and Urology, susţinând că nu crede în efectele negative ale utilizării laptop-urilor, mai ales că el a reuşit să devină tată a doi copii, utilizând atât un laptop, cât şi un iPad. „Acesta nu este biologie în viaţa reală, este doar o încadrare complet artificială, nu are relevanţă umană”, a declarat acesta.

Potrivit statisticilor American Urological Association, unul din şase cupluri americane au probleme în conceperea unui copil şi în aproximativ jumătate din cazuri este vina bărbatului.

      Articole recomandate