Universul Universurilor: nici vorba să fim singuri, plutind în voia sorții

1

Este deja acceptată în mediul științific, ideea că nu suntem singuri în Univers, dar mai nou, specialiștii au descoperit un aspect și mai spectaculos și anume că nici măcar Universul nostru nu este unic.

Gratie tehnologiei si mijloacelor moderne de transport, lumea a devenit mica, ba chiar si Galaxia – omul a depasit frontierele traditionale in expeditiile sale, iar spatiul si timpul au devenit un fel de concepte elastice, care-i permit sa devlote teorii din cele mai fanteziste.

Cercetari recente, au dezvaluit insa faptul ca nici macar Universul, asa cum ni-l imaginam noi, nu este unic, ci face parte dintr-un asa-numit Multivers – o matrice care cuprinde mai multe Universuri, cu caracteristici specifice si propriile lor legi fizice.

„Este posibil să inventăm modeluri ale inflatiei cosmice care să nu conducă automat spre Multivers, dar este foarte dificil. Fiecare experiment care oferă mai multă credibilitate teoriei inflatiei cosmice ne aduce mai aproape de concluzia că Multiversul este real”, a declarat Andrei Linde, fizician in cadrul Universitatii Standford.

Pe de alta parte insa, presedintele Societatii Regale, lordul Martin Rees, afirma intr-un interviu acordat jurnalistilor de la Daily Mail, ca “limitele creierului nostru nu ne ingaduie sa patrundem tainele Universului”, astfel incat “existenta universurilor paralele ramane o necunoscuta tocmai din pricina limitelor gandirii umane”.

Multiversul ramane asadar, deocamdata, asa cum este el descris in enciclopedie, doar o „multime ipotetică de mai multe universuri posibile, care cuprinde tot ceea ce există si poate exista – totalitatea spatiului, a timpului, materiei si a energiei, precum si constantele fizice si legile care-l descriu”, dar trebuie sa recunoastem ca asta nu e tocmai putin, chiar daca avem mintea limitata.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate