Medicina de maine: bolile vor fi depistate cu un smartphone?

doctor

Într-un viitor nu prea îndepărtat, patologiile omului ar putea fi diagnosticate cu ajutorul unui dispozitiv smartphone, dotat cu accesoriu special proiectat în acest scop.

Cel putin aceasta este convingerea unui grup de oameni de stiinta din cadrul Universitatii din Huston, care au pus la punct un instrument ce permite tocmai o astfel de performanta, relateaza Webnews.

Dispozitivul este, in esenta, un smartphon cu rol de computer la purtator, prevazut cu o functie suplimentara, dedicata diagnosticarii instantanee a bolilor.

Gratie tehnologiei avansate de specialisti, ar fi suficient sa se conecteze la camera foto a smartphon-ului, un mic accesoriu cu lentila, de 20 de dolari.

Detaliile proiectului, finantat de National Institutes of Health, in colaborare cu The Welch Foundation, au fost publicat la nivelul revistei de specialitate ACS Photonics.

Noul dispozitiv se bazeaza pe tehnica depistarii interactiunilor chimice care au loc intre virusi sau bacterii si anticorpii organismului uman, implicat in batalia cu “invadatorii”.

Proiectul mai are nevoie de o serie de imbunatatiri pana a fi gata de testare pe scara larga, dar specialistii sunt optimisti, apreciind ca viitorul in diagnostica medicala este, fara indoiala, asociat unor dispozitive de acest tip, care vor putea efectua screening de masa, pentru depistarea unor boli grave frecvente, precum diabetul sau tuberculoza.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate