Proprietarii de ambarcaţiuni şi de restaurantele se plâng că nu mai au clientelă, iar încasările le-au scăzut. Cei care aleg să se relaxeze la Nistru spun că prețurile sunt prea mari, scrie evz.ro.
Plaja de la Vadul lui Vodă de pe malul Nistrului este principalul punct de atracţie turistică pentru mulţi moldoveni, mai ales locuitori ai Chişinăului, care caută un loc de relaxare mai aproape de casă sau pentru cei care nu-şi permit o vacanţă la mare sau la munte în ţările vecine. Foarte aglomerată în verile anilor precedenţi, „marea” Chişinăului a fost week-endurile trecute aproape pustie.
Vapoaraşe „fantomă”
Pe râul Nistru se fac zilnic plimbările cu vapoarele „Sfântul Gheorghe” şi „Perla”. Pe debarcader funcţionează un bar şi un minihotel. Căpitanul Nicolae Combereanov se plânge că anul acesta i-au scăzut de câteva ori încasările. ,,Anii precedenţi făceam zilnic 4-5 curse, iar acum cu greu se adună pasageri pentru două curse. Tinerii sunt plecaţi peste hotare, iar cei care se odihnesc la Nistru se plâng că preţurile sunt prea mari. Eu nu sunt de această părere. Pentru o călătorie adulţii plătesc 40 de lei, adolescenţii 20 de lei, iar pentru copiii de până la 7 ani este gratis. Mă tem că în câţiva ani n-o să mai avem cu ce întreţine aceste ambarcaţiuni”, spune nemulţumit căpitanul.
Vin la plajă cu mâncarea de acasă
Nici proprietarii de restaurante care se întind de-a lungul plajei nu sunt mulţumiţi de veniturile din vara aceasta. Radu Evtodii, proprietarul unui restaurant, spune că încearcă să atragă clienţi cu preţuri mici. “Dacă anul trecut o porţie de frigărui costa 65 de lei, atunci anul acesta costă doar 55.Am redus cu 30 de lei preţurile la vinuri. Numai să ne iasă cât de puţin”, explică Evtodii. Cei care se odihnesc pe plajă nu cedează nici chiar atunci când în aer adie mirosuri îmbietoare de grătar. Mulţi, ca să facă economii, vin la plajă cu mâncarea şi băutura de acasă. „Doar sâmbăta şi duminica ne merge bine. În rest, în restaurantele noastre bate vântul”, încheie descurajat omul de afaceri.
Relaxare pe bani mulţi
Şi dacă atunci când e vorba despre mâncare se gândesc de două ori până scot din buzunar bani pentru mâncare, părinţi cedează la insistenţele copiilor când vine vorba despre distracţii. Cei care îşi doresc puţină adrenalină îşi cheltuiesc banii pentru a se plimba cu hidrobicleta, cu “banana” sau jet ski-ul. Astfel, dacă doresc să se plimbe timp de 5 minute cu jet ski-ul, scot din buzunar 150 de lei. Plimbarea cu “banana” e mai ieftină, 25 de lei pentru persoană. Iarăşi, proprietarii acestora se plâng că nu au reuşit încă să obţină profit sezonul acesta.
În apă nu se respectă regulile de securitate
În timp ce toţi se relaxează salvamarii trebuie să fie mereu cu ochii în patru. Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că părinţii nu-şi supraveghează copiii, iar adulţii se aventurează în zona interzisă a râului. ,,Cei 40 de metri unde le este permis să se scalde nu sunt suficienţi pentru unii oameni. De obicei, după câteva pahare de băutură intră în apă şi încearcă să traverseze înot râul. Astfel de cazuri avem în fiecare zi”, ne mărturiseşte Grigore Mariuţă, cel mai „vechi” salvamar de la Vadul lui Vodă, cu 13 ani de serviciu la activ.
“Noaptea scăldatul pe plaja de la Vadul lui Vodă este interzis. Începând de la ora 20.00, când se termină programul, noi nu mai răspundem de oamenii care se aventurează în ,,căutarea peştişorului de aur”, povesteşte zâmbind salvamarul. Pe plaja de la Vadul lui Vodă s-a înregistrat anul acesta un singur caz de înec, ,,mult” comparativ cu vara anului trecut când nu a fost nici unul.
Lacul din Parcul „Sculeni”
Week-endul trecut plaja de la „Sculeni” nu era aglomerată deşi în acest loc au fost amenajate locuri de distracţii pentru toate vârstele, din care unele sunt cu plată. Astfel, pentru 15 minute de sărituri pe salteaua elastică părinţii scot din buzunar 15 lei. Vânzătorii spun că doar duminica le merge ceva mai bine. În zona de grătare, unde este nevoie de o rezervare din timp, închirierea unei mese pentru patru persoane costă 60 de lei.
Lacul din „Valea trandafirilor”
În parcul „Valea trandafirilor” sunt trei lacuri. Oamenii nu ştiu cum se numesc şi au inventat tot feluri de nume: primul, al doilea şi al treilea sau Jumbo ori Viaduct. Fiecare dintre ele prezintă interes pentru vizitatori. La primul vă puteţi plimba cu bicicleta în jurul lacului. Preţul variază în funcţie de numărul de persoane.
Pentru o călătorie de 30 de minute pe lac o familie trebuie să achite 50 de lei, o persoană – 25 de lei, iar copiii – 20 de lei. Tot în acest parc, copiii se pot plimba cu un ponei, o plimbare costând 20 de lei. La al doilea lac de aici poţi să te plimbi cu barca în formă de balenă sau delfin, distracţia costând 40 de lei pentru jumătate de oră sau 60 de lei pentru o oră întreagă.
Lacul din Grădina Botanică
Lacul din Grădina Botanică are de curând un nou nume: “Poiana Verde”. Angajaţii de la Grădina Botanică numesc cele patru lacuri „insule” sau „cascade”. Intrarea la Grădina Botanică costă 5 lei pentru o persoană. Apoi, poţi închiria o bicicletă cu 15 lei pentru 30 de minute, 25 de lei pentru o oră, 45 de lei pentru două ore şi 60 de lei pentru trei ore. Cele mai multe persoane preferă totuşi zona cu grătare. Costul de închiriere al meselor variază între 400 şi 1.000 de lei în funcţie de numărul de persoane, iar în Grădin Botanică este interzisă folosirea lemnului la focul de grătar.
Un articol de Corina Țurcan și Olga Țîganescu, pentru evz.ro