Țările europene unde oamenii citesc cel mai puțin

Dacă acum ceva vreme îi lăudam pe islandezi pentru dragostea lor de literatură, iată că a venit vremea să aflăm și care sunt europenii mai puțin atrași de lectură.

Un studiu realizat de Comisia Europeană despre accesul și participarea la activitățile culturale ale statelor membre UE a confirmat, pe de-o parte, supremația țărilor nordice de care vorbeam aici, dar a dezvăluit și codașii, adică europenii refractari culturii.

Dintre toate formele de activitate culturală, cea mai populară este vizionarea/ascultarea unui program cultural TV sau radio: 72% din europeni fac asta cel puțin o dată într-un an. Lectura vine pe locul 2, cu un procent de 68%. Nouăzeci la sută dintre respondenții din Suedia, 86% în Olanda și 82% în Danemarca au citit cel puțin o carte în ultimul an. Țări din sud-estul continentului se află la polul opus: doar 51% din respondenții români și 50% dintre cei greci au citit o carte în ultimele 12 luni.

Comparativ cu alte tipuri de activități culturale, lipsa de interes a fost menționată mai puțin în cazul lecturii. De aici, Comisia Europeană a dedus că cititul rămâne în mare parte o activitate interesantă și reconfortantă pentru europeni. Studiul relevă că cei care au abandonat școala la 15 ani sau înainte nu citesc pentru că pur și simplu nu-i interesează (44%), iar 25% dintre ei se justifică prin lipsa de timp. Cei cu mai multă educație consideră lectura o activitate culturală importantă și lipsa de interes mai inacceptabilă decât cea de timp.

În Slovenia, 67% dintre cetățeni citesc măcar o carte pe an. Slovenii preferă programele culturale la televizor (77%), și doar 50% dintre ei merg la concerte, 33% la teatru, 48% într-o bibliotecă publică. La diferență mică de Slovenia, 66% dintre cetățenii din Lituania citesc o carte în 12 luni. Ei consumă mai multă cultură de la TV (80%) și preferă blogurile culturale (30%). Doar 35% dintre ei vizitează o bibliotecă.

În Belgia, 65% dintre locuitori citesc o carte pe an. Belgienii pun ccentul mai mult pe televizor în ce privește consumul cultural (72%), dar și pe cinema (54%). La bibliotecă, se duc 37% dintre cetățeni Spania și Ungaria au același procent când vine vorba de lectură – 60% . Diferențele dintre cele două țări survin în cazul programelor culturale de la TV: 74%, respectiv 57%. La teatru ajung 21% dintre spanioli și 20% dintre unguri, iar la bibliotecă 33%, respectiv 10%.

Lectura a cel puțin unei cărți pe an se află la 56% în Croația, Italia și Polonia. Italienii preferă un film la cinema (53%) în defavoarea mersului la bibliotecă – 24%, unde ajung mai mulți polonezi – 26% și croați – 31%. În Bulgaria și Malta, 55% dintre cetățeni citesc. Cele două state au același procent și pentru vizionarea unei piese de teatru – 24%. La capitolul lectură, Cipru se poate lăuda cu 55%, mai bine decât România, iar într-o bibliotecă publică sau la operă merg doar 8%-9% dintre ciprioți.

Aproape de coada clasamentului, cu doar 51% cititori, România nu este atrasă nici de programele culturale de la tv, puține și acestea după cum știm (59% le urmăresc). Suntem europenii care merg cel mai puțin la cinema (20%), dar față de alte țări avem un interes mai mare pentru operă (11%), teatru (15%), bibliotecă (17%) sau concerte (25%). Nu prea admirăm o galerie de artă sau tablourile dintr-un muzeu (21%), dar ne place sa vizităm locurile și monumentele istorice, castele, palate și biserici, unde ajung 33% dintre români macar o dată pe an.

În Grecia, doar 50% dintre cetățeni pun mâna pe-o carte într-un an. Grecilor le place mai mult decât nouă cinemaul – 36%, iar la bibliotecă ajung doar 10% dintre ei. Portughezii ocupă poziția rușinoasă în listă: doar 40% dintre ei citesc. Portugalia e pe ultimul loc și la mersul la teatru (13%), operă (8%), concert (19%). La bibliotecă ajung 15% dintre cetățeni.

Studiul Comisiei Europene a fost realizat în lunile aprilie-mai 2013.

Sursa: hyperliteratura.ro

      Articole recomandate