Republica Moldova – țara cu cel mai mic salariu minim pe oră din Europa

lei

Salariul reprezintă o problemă importantă din Republica Moldova, întrucît are conexiune directă cu nivelul de viață al cetățenilor, raportarea la prețuri pe piață și minimum de existență.

Cu prilejul marcării la 7 octombrie a Zilei Mondiale pentru Muncă Decentă, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova(CNSM) a organizat o masă rotundă, în cadrul căreia au fost prezentate informații la acest subiect.

Președintele Confederației, Oleg Budza, a declarat că Republica Moldova rămâne țara cu cel mai mic salariu minim pe oră din Europa (în jur la 0,20 euro). În același timp, 1/3 din angajați au salariu sub valoarea minimului de existență.

Majorările de salariu în sectorul real – 1400 de lei, cît și în sectorul bugetar – 900 de lei, nusunt suficiente, întrucît creșterea prețurilor depășește aceste majorări.

În același timp, Biroul Național de Statistică a publicat un raport cu privire la valoarea minimului de existență pentru primul semestru al anului 2013. Astfel, mărimea minimului de existenţă în semestrul I 2013 a constituit în medie pe lună pentru o persoană 1608,3 lei.

Vezi mai jos și datele privind valoarea minimului de existență pe categorii de vîrstă.

categorii virsta

Vitali Cipileaga

      Articole recomandate