Preselecţia de până acum pentru Eurovision Song Contest – 2012 s-a desfăşurat cu mari încălcări şi riscă să-şi piardă din credibilitate.

Preselecţia de până acum pentru Eurovision Song Contest – 2012 s-a desfăşurat cu mari încălcări şi riscă să-şi piardă din credibilitate. Acuzaţiile au fost aduse la o conferinţă de presă de către un grup de iniţiativă format din jurnalişti, bloggeri, producători şi impresari din industria muzicală, transmite Info-Prim Neo.

Directorul Asociaţiei Obşteşti a Consumatorilor de Artă, Iurie Badicu, a menţionat că nu s-a verificat dacă piesele propuse pentru concurs au fost lansate comercial nu mai devreme de 1 septembrie 2012, cum prevede regulamentul. „Acest lucru se putea obţine printr-o solicitare adresată Consiliului Coordonator al Audiovizualului sau altor companii de monitorizare. Dar acest lucru nu s-a făcut”, a spus producătorul.

O altă abatere sesizată este faptul că nu s-a rezolvat problema plagiatului. Nu a fost format niciun grup de lucru şi nicio comisie privind aprecierea pieselor suspectate de plagiat. „În cinci piese se bănuia că există plagiat. Regulamentul prevede că în cazul unor bănuieli să fie creată o comisie care să spună dacă a fost sau nu plagiat”, a menţionat compozitorul şi textierul Viorel Ţigănaş.

Un alt membru al grupului de iniţiativă, jurnalistul Victor Cuşnir, a menţionat că personal a cerut să fie verificată piesa Sun Stroke Project pentru a vedea dacă piesa este plagiată şi rezultatul a fost negativ.

Potrivit grupului de iniţiativă, o altă abatere de modul în care au fost aleşi membrii juriului. Interpreţii, textierii, producătorii nu şi-au delegat oficial reprezentanţii pentru a sugera candidaturi pentru juriu. Un alt aspect care a trezit nemulţumiri este procedura de votare a „Favoritului publicului” prin reţelele de socializare. „Participanţii cerşeau umilitor voturi de la prieteni pentru a accede în finală”, a menţionat directorul Asociaţiei Obşteşti a Consumatorilor de Artă.

Membrii grupului de iniţiativă au solicitat ca încălcările menţionate să fie examinate şi să fie excluse pe viitor. De asemenea, au formulat şi câteva propuneri. În primul rând – să fie perfecţionat regulamentul de participare la Eurovision, să fie extins numărului membrilor juriului până la 15-17 persoane.

Finala preselecţiei naţionale pentru Eurovision va avea loc pe 10 martie, la care vor participa 21 de concurenţi.

      Articole recomandate