8 martie, ziua în care FBI-ul ar putea închide internetul

Pe 8 martie, sute de milioane de utilizatori din întreaga lume ar putea rămâne fără conexiune la internet, din cauza unui virus care a afectat deja calculatoare din peste 100 de ţări, scrie Daily Mail.

Programul, numit DNSCharger Trojan, intră în calculatoarele celor afectaţi, modifică setările DNS şi îi trimite pe aceştia pe site-uri ilegale, notează sursa.

FBI a anunţat că, de teama răspândirii acestui virus, ar putea bloca accesul la internet pe 8 martie 2012. Atunci se încheie perioada de 120 de zile pe care un tribunal din SUA a acordat-o FBI pentru a elimina complet virusul. Întrucât acest lucru nu s-a realizat, autorităţile se văd nevoite să închidă accesul la internet, lucru care ar afecta sute de milioane de oameni.

Conform Daily Mail, jumătate dintre cele mai puternice 500 de companii ale lumii ar putea fi afectate de tăierea internetului, precum şi câteva zeci de instituţii guvernamentale din SUA.

Virusul a apărut în 2011, în Estonia, iar autorităţile au arestat şase bărbaţi suspectaţi de crearea sa. Totuşi, nu s-a putut evita răspândirea virusului în calculatoarele a sute de milioane de utilizatori, scrie Daily Mail.

Gizmodo scrie că DNSChanger Trojan este periculos, mai ales că blochează accesul la site-urile de unde utilizatorii ar putea descărca programe de tip antivirus.

Cum acţionează virusul

Fiecare site de pe internet este reprezentat de un IP şi de o adresă. Spre exemplu, Facebook este reprezentat de IP-ul 69.171.242.12 şi de adresa „www.facebook.com”. DNSChanger Trojan schimbă IP-ul site-ului respectiv, astfel că utilizatorii vor ajunge pe alt site, atunci când vor tasta „www.facebook.com” în browser-ul lor.

De fapt, va fi un site clonă al Facebook, care însă îi va ajuta pe escroci să fure datele utilizatorilor.

Când a descoperit cum funcţionează virusul, FBI a încercat să mute site-urile companiilor afectate pe alte servere, însă aceasta este doar o soluţie temporară. Dacă până pe 8 martie nu se va reuşi eliminarea DNSChanger Trojan, atunci internetul trebuie oprit, scrie Daily Mail.

      Articole recomandate