Opt chestiuni care-ţi pot transforma viaţa într-un coşmar pe negândite

Uneori viaţa ne presară în cale tot felul de încercări cărora nu reuşim să le facem faţă aşa cum ne-am dori, motiv pentru care riscăm să ne pierdem cu desăvârşire încrederea în propriile forţe.

Există însa analişti experimentaţi, care susţin că stă doar în puterea noastră să schimbăm lucrurile în bine, semnalându-ne o serie de chestiuni fundamentale, care ne pot transforma viaţa, pe negândite, într-un veritabil coşmar.

Potrivit teoriei lui Jeff Haden, autor al mai multor volume de succes, care abordează subiecte legate de comportament şi dezvoltare personală, putem evita o serie întreagă de neplăceri, doar ţinând seamă de opt lucruri care pot atrage evenimente nesalutare în viaţa noastră.

Capriciile şi impulsurile necontrolate

Mulţi dintre noi îşi construiesc proiectele pe temelia unor capricii, dând curs impulsurilor de moment, fără a elabora o schemă preliminară a ceea ce suntem pe cale să înfăptuim şi a consecinţelor acţiunilor noastre.

Un astfel de comportament ne poate afecta negativ viaţa pe termen lung, ba chiar mai mult decât atât – poate atrage o serie întreagă de neplăceri şi asupra persoanelor care ne sunt dragi şi ne stau aproape.

Teama de a fi judecaţi aspru

sad man

Convingerile noastre nu corespund totdeauna aşteptărilor celor din jur, astfel încât deseori avem tendinţa de a ne ascunde adevăratele intenţii în spatele unui zid al tăcerii, din teama de a nu fi judecaţi aspru de semenii noştri.

Acest lucru riscă însă să ne izoleze şi să plaseze propriile noastre intenţii într-o zonă de umbră, în care imperfecţiunile se pot ascunde cu uşurinţă, relevându-şi ulterior potenţialul distructiv.

Curajul de a ne privi semenii în ochi şi conştiinţa responsabilităţii faţă de ceilalţi, sunt două lucruri care se cultivă de la vârste fragede, pentru a culege roadele la maturitate.

Dorinţa de a învinge cu orice preţ

A fi primul cu orice preţ, în orice împrejurare, nu înseamnă neapărat asigurarea unei vieţi mai bogate în satisfacţii sau în împliniri. Aşa cum se întâmplă în mai toate chestiunile importante ale existenţei noastre de zi cu zi, bunul simţ joacă şi aici un rol deosebit de important.

Victoria obţinută călcând pe cadavre, ne lasă fără prieteni, fără sprijinul celor dragi, fără şansa de a ne bucura de un zambet sincer şi de o strângere de mână afectuoasă, din partea celor ce ne cunosc. Cel mult ne vom înconjura de persoane care se tem de noi şi care nu vor ezita să ne întoarcă spatele la prima ocazie.

Cheltuieli consistente pentru plăceri efemere

F4

Este bine ştiut că fericirea nu se cumpără, motiv pentru care numeroase persoane încearcă să înlocuiască această senzaţie de plenitudine sufletească şi armonie interioară, cu plăceri efemere, pentru care sunt dispuse să cheltuiască sume considerabile, fără să stea prea mult pe gânduri.

În realitate însă, se trezesc după o bună bucată de vreme, că duc o viaţă anostă, lipsită de sare şi piper, fără prea multe temeiuri de satisfacţie în plan personal sau profesional, deopotrivă.

Mereu în aşteptarea acelei idei sclipitoare, care ne va marca viaţa

manograno

Aşteptând la nesfârşit acea idee sclipitoare, menită să ne deschidă porţile succesului, s-ar putea să nu facem nicicând cunoştinţă cu el.

După cum bine spune o vorbă din bătrâni, “Dumnezeu îţi dă, dar în gură nu-ţi bagă” – să fim aşadar atenţi la oportunităţile pe care viaţa ni le presară în cale şi să le preţuim la adevărata lor valoare, străduindu-ne să ducem la bun sfârşit, cu bunăcredinţă, până şi cele mai banale sarcini ce ne revin. Mai devreme sau mai târziu, lucruri minunate ne vor lumina drumul.

CV-ul fără cusur

Concentrându-ne pe redactarea CV-ului lipsit de cusur, riscăm să ne îndepărtăm de fapt, de adevaratele noastre capacităţi, abilităţi şi chiar aspecte mai puţin birocratice, care ne-ar putea plasa într-o lumină favorabilă, tocmai în faţa acelora pe care dorim să-i impresionăm plăcut.

De aici şi până la pierderea unor oportunităţi unice, nu e decât un pas – să ne asigurăm aşadar, că ne redactăm CV-ul cât mai ancorat în realitate, ca şi cum ne-am privi în oglindă, pentru a ne aşterne dinainte, calităţi şi cusururi deopotrivă. “Numai astfel vom reuşi să practicăm job-ul acela ideal, care ni se potriveşte ca o mănuşă”, susţine Jeff Haden. Cine suntem noi să-l contrazicem, nu-i aşa?

Punem prea mult preţ pe bunurile materiale

La capitolul bunuri materiale, nu prea mai avem nevoie de explicaţii detaliate: e limpede că exagerând cu importanţa acordată acumulării de bunuri, indiferent că este vorba de maşini luxoase, o casă de invidiat sau un şirag nepreţuit de nestemate, ne scapă din vedere adevăratele valori care se află la temelia unei vieţi fericite: omenia, adevărul, dreptatea şi nu în ultimul rând, fruntea sus şi privirea deschisă.

La ce ne folosesc averile dacă trăim în minciună, lăcomie sau ruşine? În nici un caz banii nu vor reuşi să compenseze amărăciunea şi frustrarea fără seamăn, pe care aceste plăgi le sădesc în sufletul nostru.

Frecventarea unor persoane nepotrivite

F3

Spune-mi cu cine te-nfrăţeşti, ca să-ţi spun cine eşti” – ne atenţionează un proverb de pe meleagurile noastre şi iată că specialiştii au ajuns şi ei la ceeaşi concluzie: anturajul strică ambreiajul.

Cultivând relaţii nepotrivite şi înconjurându-ne de persoane pesimiste, defetiste şi frustrate, riscăm să cădem în pânza lor de paianjen pe neobservate, transformându-ne fie în victime, fie într-o entitate similară, gata să vadă totul zugrăvit în negru, împotrivindu-ne din start oricărui proiect constructiv.

În speranţa că cele opt direcţii mai sus indicate, vă vor putea ajuta la stabilirea unor priorităţi benefice pentru o viaţă îndelungată şi plină de evenimente pozitive, vă dorim vânt la pupă şi soare la orizont!

      Articole recomandate