În ciuda conceptului potrivit căruia oamenii acționează în funcție de propriile capacități de distingere a binelui de rău, linia de demarcare dintre cele două tărâmuri este extrem de înșelătoare.
In anumite conditii, omul pare sa se comporte contrar tuturor asteptarilor, transformandu-se cu rapiditate, dintr-o persoana atenta, cumsecade, onesta si harnica, intr-un soi de personaj complet diferit, aflat de cealalta parte a baricadei.
Daca va intrebati cum este oare posibil ca o persoana admirabila sa se trezeasca la un moment dat ca savarseste fapte de care nu are nici un temei sa se mandreasca, ei bine, iata in cele ce urmeaza, opt situatii considerate de specialisti drept factori critici care pot influenta comportamentul uman in acest context:
1.Ideologia buclucasa
“Somnul ratiunii naste monstri”, spunea Goya odinioara si poate ca nu exista o cugetare mai potrivita pentru a descrie modul in care ideologiile conduc la actiuni cu rezultate dezastruoase.
Profesorul Philip Zimbardo, specialist in psihologie la Standford University, ofera drept exemplu, modelul ideologiei securitatii nationale, care a condus SUA pe calea razboiului din Irak, explicand ca raul se declanseaza tocmai atunci cand se aplica principiile unei ideologii marete.
2.Da-i omului puterea, ca sa-i cunosti caracterul
Multe persoane cumsecade se trasforma in mod neasteptat in veritabili tirani, dupa ce li se ofera un post de conducere sau o pozitie privilegiata intr-un anumit sistem.
Uitand cu usurinta de bunele lor deprinderi de odinioara, de amici si chiar de bunul simt de multe ori, nu ezita sa abuzeze de noile puteri, sa-si umileasca sau sa-si exploateze prietenii si persoanele care le erau dragi cu ceva timp in urma.
Daca te capatuiesti asadar cu un astfel de sef, ia-ti picioarele la spinare cu prima ocazie si nu te obosi sa privesti inapoi!
3.Anonimatul faciliteaza adoptarea unui comportament reprobabil
Persoanele care au chipul acoperit de o masca, gluga sau chiar isi protejeaza privirea in spatele lentilelor intunecate ale unor ochelri de soare uriasi, se simt mai la largul lor atunci cand se lasa purtati de valul unor impulsuri negative.
Actele de agresiune, cruzimea si gradul de violenta in general, par sa se acutizeze direct proportional cu masura in care autorul lor reuseste sa-si ascunda mai bine identitatea.
4.Omul care nu vede padurea din cauza unui copac
Aici lucrurile se complica un pic, dar merita sa despicam firul in patru: este vorba despre situatia aceea bizara, in care te ambitionezi atat de mult sa realizezi un lucru, incat iti scapa din vedere aspectele de natura etica pe care le implica atingerea acelui deziderat.
Este ceea ce se reflecta si in comportamentul oamenilor de vanzari care, sub stimulul unor bonusuri apetisante de pilda, recurg la orice mijloace pentru a-si ingrosa portofoliul de clienti, uitand treptat de moralitate, cinste si adevaratul profesionalism.
5.Artificiile menite sa poleiasca minciuna
Fatarnicia e o iscusita cale de a ne a ne convinge singuri ca avem dreptate chiar si atunci cand stim bine ca am gresit, dar exista experti pana si in acest domeniu: cei ce creeaza termeni si expresii menite sa dea o sonoritate placuta, unor lucruri nedemne.
Asa a luat nastere spre exemplu, expresia “inginerie financiara” in loc de “escrocherie”, sau “o mica atentie” in loc de “spaga”. O solutie la indemana pentru a innabusi procesele de constiinta, nu credeti?
6.Gestiunea la gramada
Cand vina e a tuturor, pare sa nu fie a nimanui – iata o serioasa problema pentru ceea ce am putea numi “gestiune la gramada”.
In mod similar, la nivelul organizatiilor mari, oamenii tind sa se identifice cu un soi de mici si neinsemnate angrenaje, dificil de observat si de evaluat individual, ceea ce-i face sa devina mai dispusi la a comite fraude.
7.Psihologia victimei
Se pare ca de multe ori, oamenii isi atrag necazurile prin propria lor atitudine, mai cu seama atunci cand se simt intimidati sau dominati de figura autoritara a unui personaj situat pe o pozitie superioara: cel ce are puterea, devine extrem de tentat sa o foloseasca in detrimentul celui mai slab.
8.Oboseala, bat-o vina!
Pe fondul unor suprasolicitari fizice sau psihice, oamenii tind sa se comporte in mod reprobabil cu semenii lor: oboseala isi spune asadar cuvantul, pana si in acest context.
Potrivit unui studiu elaborat de specialistii Universitatii din Washington, cu cat o persona este mai obosita, cu atat este mai tentata sa insele. Cine suntem noi sa-i contrazicem?
Indiferent ce-ar sustine insa lucrarile de specialitate, exista in fiecare din noi o forta launtrica dificil de explicat sau analizat, care ne ofera acel potential imprevizibil, de a contrazice orice teorie a expertilor in materie, ajutandu-ne sa spunem “NU” faptelor care ne-ar putea apasa mult prea mult umerii, pe masura ce inaintam in viata.