Oficial FBI: „Hackerii sunt prea deştepţi. Nu avem cum să câştigăm războiul cu ei !”

Shawn Henry, responsabilul cu securitatea al agenţiei FBI, a avertizat joi că hackerii sunt aproape imposibil de împiedicat la acest moment şi că pot avea acces la informaţii valoroase ale multor companii.

Într-un interviu acordat publicaţiei Wall Street Journal el spune că metodele de apărare a informaţiilor valoroase pe care le au în acest moment companiile nu pot pune nici o piedică hackerilor, care sunt prea deştepţi şi bine pregătiţi.

El a avertizat asupra faptului că modificarea acestor sisteme este impetuos necesară pentru a nu se periclita siguranţa naţională şi economia SUA, spunând că altfel nu se poate câştiga războiul cu hackerii.

94% dintre companii nu ştiu că sunt atacate de hackeri

Henry a jucat un rol esenţial în lupta contra hackerilor, în 2002 el reorganizând structura FBI pentru a face faţă atacurilor cibernetice. Directorul precizează că investigatorii au găsit tot mai multe date confidenţiale furate de la companii ai căror directori habar nu au despre acest lucru. „Când le spunem ce am găsit, directorii sunt şocaţi. În cele mai multe cazuri, atacurile au loc de luni sau ani buni, ceea ce înseamnă că hackerii pot şti tot ce a făcut respectiva companie în acea perioadă”, explică Henry.

El se declară „frustrat” de faptul că mulţi directori de companii nu înţeleg gravitatea problemei. În plus, el spune că, oricât de bine ar fi puse la punct, sistemele de securitate ale companiilor tot sunt sparte. „Jucăm defensiv de multă vreme, dar putem construi un ‘gard’ cu o înălţime limitată. Iar ofensiva depăşeşte defensiva, este mai bună. De multe ori, adversarii sunt atât de buni încât pur şi simplu sar peste ‘gard’ fără să declanşeze vreo alarmă”, a spus Henry.

WSJ scrie că 94% din companiile din SUA nu realizează că au fost atacate de hackeri până nu le spune altcineva, iar durata medie între producerea unui atac şi descoperirea acestuia este de 416 zile.
Nu cred că putea rezolva această problemă fără schimbări majore în tehnologie sau la nivelul comportamentului. Nu ajungem niciodată să fim cu un pas în faţă, să fim în siguranţă. Hackerii sunt prea deştepţi. Nu avem cum să câştigăm războiul cu ei „, a declarat el.

 

 

      Articole recomandate