O minune medievală de 65 de metri înălţime, ascunsă în munţii din Afganistan

O adevarată minune medievală dăinuie de aproape un mileniu, într-un loc tainic, în munții Afganistanului. Minaretul situat la peste 2.400 de metri altitudine are o înălțime de 65 metri și are inscripționate pe el fragmente din Coran.

Monumentul este amplasat într-o vale înverzită, pe marginea râului Jam, între munții din Afganistan, informează io9.

Numit adesea Minaretul de la Jam, monumentul a fost construit cu aproape un mileniu în urmă și este iluminat cu o torță în partea de sus, fiind înconjurat de un orășel ce are o mică industrie și ferme la periferie.

Un lucru remarcabil este ceea ce este scris pe minaret și vestigiile arheologice din apropiere, care sugerează că orașul are o populație formată din musulmani, creștini și evrei.

Scrierile de pe minaret reprezintă transcrieri detaliate din Coran, care comemorează viața Mariei, mama lui Iisus, dar și citate privind legăturile dintre islam și alte religii.

În apropiere există un cimitir evreiesc, care reprezintă un alt indiciu că acești oameni și-au trăit viața în pace împreună. A fost acest oraș pierdut, un bastion al toleranței medievale?

Unii arheologi cred că regiunea din jurul Minaretului de la Jam s-a numit Firuzkuh și a fost capitala de vară a imperiului musulman Ghurids, din secolele al XI-lea și al XII-lea.

Este aproape imposibil pentru străini să ajungă în zonă, deși monumentul a fost declarat ca făcând parte din patrimoniul mondial protejat.

Minaretul este construit din cărămidă galbenă. Pe el există o plăcuță, care indică anul de construcție: 1193/4. Dar și mai important este faptul că în partea de jos este scrisă a 19-a sură (capitol – n.r.) din Coran.

Structura monumentului este uimitoare, construcția a fost proiectată în spirală și a rezistat cutremurelor și capriciilor timpului. Minaretul este al doilea astfel de monument, ca înălțime, din lume.

      Articole recomandate