Rusia sovietică prin ochii unui american, partea 1

Un fotograf american, James Abbe, şi-a început cariera ca un artist nemaipomenit care fotografia celebrităţile din Hollywood, dar mai apoi s-a apucat de fotojurnalism. El a trăit în URSS din 1927 până în 1932. Urmăriţi nişte fotografii din cartea Eu fotografiez Rusia, lansată în 1932 cu comentariile lui James.


INTERZIS. E interzis să fotografiez un rând, în special când oamenii încearcă să cumpere hrană. Rândul e format înainte de deschiderea magazinului.

Deşi ziarele sunt limitate, există o largă varietate de cărţi care atrag mulți amatori, în special studenţi universitari.

INTERZIS. Autorul fotografiei a fost arestat pentru că a îndrăznit să fotografieze calea ferată. Ţărani flămânzi aşteaptă trenul săptămâni întregi pentru a pleca în locurile unde vor avea destulă mâncare.

A 20-a aniversare a ziarului Pravda. Parada şi posterele gigantice sunt desemnate pentru a sublinia ce „presa promovează educaţia sovietică”.

 

 

Vedeţi o senzaţie. Ăsta e Stalin, un sălbatic, misterios, rece şi ameninţător tiran, care nu a fost niciodată de acord să fie fotografiat. Reproducerea a fost făcută din 1 sau 2 fotografii, unicele semnate de Stalin.

Ultimul ţar rus a fost încoronat pe acest tron. Aceasta este una din bisericile ruse folosită exclusiv pentru încoronare.

Râul Moscova este acoperit cu gheaţă în zorii zilei. Oamenii se trezesc devreme pentru a vedea curentul de gheaţă.

Meşteşugarii ascund nume renumite de obiecte de artă antice sub titluri moderne. Insigna „Romanovy” este substituită prin „noul hostel din Moscova”. Turiştii care fură furculiţele de argint nu au nimic împotrivă.

Spaţiul închis de la Kremlin are în jur de 100 ari şi este înconjurat de un gard de 2430 m lungime. Oficiul lui Stalin este undeva în interior.

Autorul a observat scena de la fereastra sa din hotel încercând să descopere scopul vizitei sale în Rusia şi cartea care a fost ascunsă în Kremlin.

„Marea Revoluţie”. Posterele duse de oamenii sovietici care mărşăluiesc pe Piaţa Roşie. Revoluţia putea să aibă loc dacă industria mondială era atât de dezvoltată ca în Rusia sovietică.

 

      Articole recomandate