Nume stranii si amuzante la moldoveni. Cele mai ciudate nume de botez ilegale in lume

Spune-mi care îţi este numele şi-ţi voi spune cine eşti, cam aşa ar suna o zicală.

Prenumele este mai mult decât un cuvânt propriu care denumeşte o persoană, pe care o însoţeşte pe toată durata vieţii şi, în multe cazuri, chiar pare a fi predestinat, pentru că îi determină soarta. Este pus fără acordul nemijlocit al purtătorului, astfel încât toată răspunderea pentru o eventuală nenorocire aparţine părinţilor.

În dorinţa de a se evidenţia şi de a-şi exprima bogăţia sufletească, moldovenii s-au întrecut în a da prenume cât mai originale: Ţărăncuţa, Cristalin, Dumbrăviţa, Revelino, Romaniţa, Drăgostina, Miralina, Aelita, Gabriel Nicolae La-Falaise, Crăiţa, Dulciana , Mrazic, Dura, Levâi, Ling, Borsros, Buric, Bou, Purcica, Guzgan, Balaur, Laba, Bâcioc, Ou, Chefir, Rachiu, dar si cateva mai greu de pronuntat: Pulic, Pulenco, Tîta. 


„Divele” muzicii noastre uşoare au lăsat şi ele urme în certificatele de naştere: Aure, Indiane, dar şi Madonne au apărut după anul 2000. Mai nou, descoperim că dinţoşii, mai mult sau mai puţin pletoşi – Ronaldo şi Ronaldinio (din nou fără a se respecta ortografierea originară) s-au născut la Edineţ, respectiv, Anenii Noi. Nu toţi părinţii sunt conştienţi de răspunderea pe care o au în a porni în lume propriul copil şi întrec măsura în dorinţa de a le da odraslelor un nume cât mai deosebit.

Cel mai mult sar peste cal  etnicii romi – în Soroca există un Ceburaşka – dar şi capitala nu rămâne în urmă cu prenume deosebite pentru unii şi deocheate pentru alţii: Ion al IV-lea, Junior, Vaiva, Cloe, Nelson şi Coiu . În schimb, putem bănui motivele care i-au determinat pe părinţii Monnei Lisa O La Joconda din Chişinău să-şi numească fata în onoarea acestei capodopere a lui Da Vinci.

De asemenea , avem concetatieni cu nume de familie precum : Gomic, Buca sau Curu, iar familia Sula este una destul de intilnita in satele din Moldova.

Din aceste motive, la inceputul anului 2011, Papa a declarat razboi parintilor care pun nume de botez ciudate, inspirate de catre celebritati, fructe sau masini sport. El a pledat pentru alegerea unor nume de botez specifice Calendarului Crestin, in detrimentul tendintelor in materie de nume de copii pentru 2012.

Insa cum puterea Bisericii nu mai este ce era, iar sperantele Papei nu au impresionat parintii in niciun chip, autoritatile au intervenit pentru a regulamenta situatia scapata de sub control si a pune ordine in multitudinea de nume de botez cel putin ciudate.

Asadar, legile au fost scrise, iar parinti din intreaga lume  au fost pusi in fata unei liste cat se poate de obiectiva de nume de botez ilegale:
1. Noua Zeelanda
Legea interzicerii numelor de botez in Noua Zeelanda se bazeaza pe „bun simt”. De aceea, numele Tatula Does the Hula From Hawaii (Tatula danseaza Hula din Hawaii), care apartinea unei fetite de 9 ani, a fost dezbatut in instanta, cu ocazia luptei pentru custodie a parintilor.

Judecatorul aferent cazului, care s-a pronuntat impotriva unui nume „botjocoritor pentru copil”, a mentionat si alte nume de botez pe care le-a decretat ilegale: Fish and Chips (Peste si Cipsuri, apartinand unor gemeni), Yeah Detroit, Keenan Got Lucy si Sex Fruit.

In mod curios, Number 16 Bus Shelter (Depoul de autobuze numarul 16) si Violence (Violenta) au fost permise….
2. Italia
In 2008, instanta a interzis unui cuplu italian sa isi boteze copilul Venerdi (Vineri). Judecatorul s-a gandit ca numele, inspirat de „Robinson Crusoe”, i-ar cauza baiatului multe neplaceri pe viitor, insecuritati si un profund sentiment de instabilitate. Ca raspuns, parintii baiatului au amenintat ca urmatorul copil se va numi Mercoledi (Miercuri)..

Alte nume respinse de instanta? Dalmata, care inseamna…dalmatian in italiana.
3. Suedia
„Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116” este chiar numele pe care un cuplu din Suedia a incercat, in 1996, sa il dea copilului lor. Aparent, numele se pronunta „Albin”  iar parintii l-au ales ca forma de protest impotriva legilor stricte ale Suediei referitoare la numele de botez.

Straniu, dar numele – Metallica, IKEA, Veranda si Q. „Google” a fost acceptat.

 
4. Malaysia
Fata de alte tari care treptat devin mai permisive in privinta restrictiilor legate de numele de botez, Malaysia a formulat in 2006 o lista cu exemple de nume aflate in neconcordanta cu traditiile religioase ale tarii.
Unele dintre ele sunt Chow Tow (Cap Murdar), An Chwar (Sarpe), Khiow Khoo (Cocoasa), Sor Chai (Nebun) sau Woti (Act sexual).
5. China
Cu o populatie de peste un bilion, gasirea unui nume de botez original in China poate fi destul de greu. Probabil acesta este motivul pentru care un cuplu chinez a decis sa isi numeasca copilul „@”, care in simbolurile chinezesti seaman cu expresia „iubeste-l”. Autoritatile nu s-au lasat insa impresionate..
6. Germania
Germania are un intreg departament care supervizeaza numele de botez pe care parintii le propun. „Miatt” a fost respins din cauza faptului ca nu evidentia clar sexul copilului, insa oare care a fost problema cu Stompie (Chistoc), Woodstock sau Gramofon?

Din fericire, unii copii se pot bucura de nume precum Speedy (Iute), Lafayette (dupa personajul din True Blood) sau Jazz.
7. Danemarca
Danezii au la dispozitie o lista cu 7.000 de nume de botez ilegale, de la care ai nevoie de permisiune speciala pentru a devia prin ortografie sau cuvinte compuse. Din fericire, „Anus” si alte 300 de nume de botez ciudate din fiecare an, nu au primit acordul autoritatilor.
8. Portugalia
Inainte de a-ti numi copilul in Portugalia, mai bine ar fi sa consulti documentul de 80 de pagini emis de guvernul portughez. Vei descoperi ca este destul de strict si…oarecum aleatoriu, intrucat Tomas este permis, insa Tom nu. Pe langa acest exemplu, mai exista in jur de 2.000 de nume de botez respinse pe lista, inclusiv Ovnis (Obiect Zburator Neidentificat, in portugheza).
9. Japonia
In 1993, un parinte japonez si-a numit fiul Akuma (care in traducere literara inseama Diavol). Autoritatile au vazut cazul ca un abuz al drepturilor parintilor si au dezbatut in instanta renumirea copilului. In cele din urma, juniorul a capatat un nou nume de botez, mai putin demonic…
10. Romania
Daca in trecut, botezul nu putea fi indeplinit daca nu alegeai pentru copilul tau macar un al doilea prenume in care sa cinstesti sfintii (Maria, Andrei, Mihai, Ana etc), in zilele noastre, parintii pot opta pentru aproape orice nume le cade cu tronc.

Cu sprijinul autoritatilor, vecinii de peste Prut au noi copii fericiti cu numele de Mirel (prenume) Joaca-Bine, Mariano-Monamur Stelian (prenume) Ion, Superman (prenume) Sava, Batman Bin Suparman, Bred (prenume) Pit, Beckham Figo Zidan (prenume) Poenaru, Alexandru-Dick (prenume) Pasarica, Tom-Mac-Bil-Bob-Constantin (prenume) Cojocaru, Verginica (prenume) Vacagrasa.

Cu prenumele Strugurel figureaza 192 de insi, Portocala – 65 de persoane, Ministru – 22, Lamaia – 18, Politia – 3, Justitia – 2, Semafor -1.

      Articole recomandate