Moldova sub nămeți

Străzi înzăpezite, trafic paralizat, curse anulate, şcoli închise şi mii de oameni care abia de pășesc prin nămeţi. Astfel arată Moldova după câteva zile în care ninsorile nu mai contenesc. Ajunși la capătul răbdării, mii de moldoveni acuză autoritățile că „stau cu mâinile în buzunar”, asta în timp ce oficialii se laudă că „situația e sub control”.

 

Au năvălit zăpezile

Ierni ca astea n-am văzut demult. După ce am scăpat de gerurile siberiene, ne-am bucurat că nu mai e așa de frig. „, spun locuitorii Chişinăului. Chişinăuenii îşi fac provizii , pentru o perioadă mai îndelungată drept motiv serveşte timpul instabil de afară . Străzi înzăpezite, trafic paralizat, curse anulate, şcoli închise acestea sunt urmările ninsorilor ce sau abătut asupra Moldovei.

 

Maşini abandonate pe marginea şoselei

 

De zor lucrează și cei care încearcă să-și urnească mașinile din curte. Alții și-au abandonat automobilele acasă sau chiar în stradă, în mijlocul nămeților. Cei care au avut însă curajul să se pornească la drumul mare fie au derapat, fie au stat în ambuteiaje ore în șir.
Sunt străzi uitate de civilizație, iar mai-marii noștri nu se opresc din laude. Zic ei că totul e bine. Noi, șoferii, rămânem însă înecați în zăpadă. Încercăm să ne descurcăm cum putem„, spune revoltat Feodor Calcatin, administratorul rutei 129 din Capitală.

 

Și mai dificil a fost pentru șoferii de autocamioane. 22 de tiruri au rămas blocate azi dimineața la Anenii Noi, în preajma satului Troița Nouă. „Automobilele au fost oprite pentru că această porțiune de drum este foarte periculoasă, mai ales pentru mașinile mari. Șoferii vor porni la drum după ce vom curăța bine traseul„, a declarat Mihai Harabagiu, şeful Serviciului Protecţiei Civile şi al Situaţiilor Excepţionale de la Ministerul de Interne. Alte câteva zeci de autocamioane au rămas blocate și pe alte trasee naționale. De exemplu, în raioanele Căușeni și Hâncești, în preajma Vămii Leușeni. „Mă chinui să urc dealul de două ore. E tare greu să mergi pe așa timp„, afirmă Ghenadie, șofer de tir, care se întorcea din Rusia.

 

Sate blocate

 

Zeci de moldoveni care urmau să ajungă azi la București sau Varnița au făcut cale întoarsă, pentru că aceste curse au fost anulate. La fel s-a întâmplat și cu alte autobuze care aveau destinația Căușeni sau Râșcani. „Vreau să ajung la Cahul, dar aștept microbuzul de câteva ore. Sper să nu se fi anulat cursele„, spune zgribulită de frig Ecaterina Prepeliță, studentă la Chișinău.

 

Între timp, sate întregi au rămas blocate pentru că niciuna din cele 410 autospeciale implicate de Ministerul Transporturilor la lucrările de deszăpezire nu au ajuns în regiune. De exemplu, ieri dimineață în raionul Cahul 13 localități erau practic înecate în zăpadă, iar din cauza vântului, oameni din două sate, Cuza Vodă și Rumeanțev, au rămas fără electricitate. La 18.00 satele Rumeanțev, Doina și Iasnaia Poleana au rămas izolate. Alte zeci de drumuri locale au rămas blocate, cele mai multe la Cantemir.

 

Mai mult, din cauza zăpezii, 106 grădinițe și 61 de școli din 17 raioane și-au sistat activitatea. În raionul Cantemir, cu excepția unei grădinițe, nici o instituție de învățământ nu și-a deschis ușile. „La această grădiniță nu a ajuns mașina care trebuia să ducă pâine. Așa că s-a încercat să le pregătească micuților alte bucate. Celelalte instituții din raion vor recupera această zi într-o sâmbătă, după Paștele Blajinilor„,  a explicat Viorica Marț, șefa Direcției Educație din raion.

 

Chiar și premierul Vlad Filat și-a amânat ieri vizita oficială în Bulgaria, din cauza condițiilor meteo nefavorabele din cele două țări.


 

 

      Articole recomandate