Moldovenii, mai fericiţi decât românii, ucrainenii şi ruşii

Republica Moldova s-a clasat pe locul 40 în topul fericirii planetare (Happy planet index), din cele 151 de state incluse în clasament. Ţara noastră a acumulat 48 de puncte, după ce în studiul precedent s-a clasat pe poziția a 32-a.

Indicele fericirii planetare ia în considerare trei indicatori (impactul omului asupra naturii, longevitatea şi satisfacţia de viaţă) și reprezintă eficienţa, cu care o țară sau alta “converteşte” resursele naturale într-o viaţă lungă şi fericită a cetăţenilor săi.

Potrivit studiului, Moldova este inclusă în grupul statelor în care toți trei parametri sunt de valoare medie. Astfel, la capitolul impactul omului asupra naturii, RM s-a situat pe locul 71, – longevitate – pe locul 94 şi satisfacţia de viaţă – locul 63.

Pe primele cinci locuri s-au plasat Costa Rica, Vietnam, Columbia, Belize, El Salvador, iar pe ultimele Botswana, Ciad, Qatar.

Totodată, România se află pe locul 75 cu 42,2 de puncte, Ucraina pe locul 100 cu 37,6 de puncte, iar Rusia pe locul 122 cu 34,5 de puncte.

      Articole recomandate