Alan Turing, părintele informaticii moderne, omagiat de Google printr-un logo special (Video)

ALAN TURING, părintele informaticii moderne, este omagiat de GOOGLE, pe 23 IUNIE 2012, printr-un logo interactiv.

ALAN TURING, născut la 23 IUNIE 1912 în Anglia, a fost un matematician, logician, criptanalistşi informatician britanic.

TURING este considerat părintele informaticii moderne, deoarece a inventat maşina Turing, bazată pe lucrul cu cifrele 0 şi 1, care a formalizat conceptul de algoritm şi calcul. „Oricine tastează un calculator, oricine deschide o foaie de calcul sau un program de procesare a textului lucrează pe o formă de maşină Turing”, scriau jurnaliştii TIME în 1999, când l-au numit pe ALAN TURING unul dintre cei mai importanţi 100 de oameni ai secolului al XX-lea.

ALAN TURING a adus o contribuţie semnificativă la dezbaterea privind inteligenţa artificială: el s-a întrebat dacă va fi vreodată posibil să spunem că o maşină este conştientă şi poate gândi.

Ulterior, TURING a lucrat la Laboratorul Naţional de Fizică, creând unul dintre primele programe de calculator, iar în 1948 s-a mutat la Universitatea Manchester, unde a lucrat la Manchester Mark 1, unul dintre primele calculatoare adevărate din lume.

În cel de-al doilea război mondial, TURING s-a ocupat de criptanaliză, conducând departamentul care încerca să descifreze comunicaţiile germane.

În ultimii ani ai vieţii, TURING a devenit interesat de chimie şi a scris o lucrare despre morfogeneză.

Cariera lui ALAN TURING s-a încheiat în 1952, odată ce au ieşit la iveală înclinaţiile sale homosexuale. Pe atunci, homosexualitatea era considerată o boală mintală, iar TURING a fost anchetat penal.

El a murit în 1954, otrăvit cu cianură. Deşi moartea lui a fost tratată drept sinucidere, mama lui TURING şi alţi apropiaţi au vorbit deseori despre „circumstanţele suspecte” în care a avut locdecesul.

În 2009, premierul britanic de atunci, Gordon Brown, i-a cerut scuze simbolic lui ALAN TURING, pentru modul în care a fost tratat din cauza orientării sale sexuale.

      Articole recomandate