Mark Zuckerberg este pe primul loc în topul filantropilor americani pe 2013

1

Mark Zuckerberg, cofondator şi director executiv al reţelei de socializare Facebook, ocupă alături de soţia sa, Priscilla Chan, primul loc în topul 50 al filantropilor americani pe 2013, cu donaţii de aproape 1 miliard de dolari.

Persoanele incluse în Topul 50 al filantropilor americani au donat anul trecut 7,7 miliarde de dolari, cu 4% mai mult decât în 2012, a anunţat, luni, The Chronicle of Philanthropy, publicaţia care alcătuieşte acest clasament, scrie Mediafax.

Donatorii aflaţi încă în viaţă, incluşi în top, au donat împreună 6,2 miliarde de dolari, o cifră foarte apropiată de suma donaţiilor făcute de ei în precedenţii doi ani.

Totodată, media donaţiilor făcute a fost de 86,1 milioane de dolari, o cifră care reprezită un nou record. Mark Zuckerberg şi soţia sa, Priscilla Chan, au ocupat prima poziţie în top, graţie fundaţiei lor – Silicon Valley Community Foundation – care oferă granturi şi donaţii comunităţii locale.

Pe locul al doilea s-a clasat George Mitchell, care a transformat industria gazelor naturale prin dezvoltarea tehnologiei de fracturare hidraulică. George Mitchell, care a murit în iulie 2013, a lăsat o avere de 750 milioane de dolari fundaţiei familiei sale, care încearcă să prevină producerea de catastrofe şi dezastre naturale prin utilizarea acestui tip de tehnologie de exploatare a gazelor de şist.

Locul al treilea este ocupat de Phil Knight, fondatorul companiei Nike, care, alături de soţia sa, Penelope, a donat 500 de milioane de dolari programelor de cercetare împotriva cancerului dezvoltate de Oregon Health & Science University Foundation.
Colegii, fundaţii şi spitale au primit cele mai mari donaţii din partea filantropilor americani – peste 1 milion de dolari fiecare -, acestea fiind urmate de unităţi de cercetări medicale, organizaţii artistice şi grupuri umanitare. Cele mai mici sume au fost donate organizaţiilor pentru copii şi tineret, organizaţiilor de mediu şi organizaţiilor religioase.

      Articole recomandate