iOptik – lentile de contact cu Google Glass integrat

iOptik

În cadrul evenimentului CES 2014, de la Las Vegas, au fost prezentate noile lentile de contact, care facilitează experienţe vizuale similare cu cele oferite de ochelarii inteligenţi Google Glass.

Este vorba despre o tehnologie futuristă, denumită sugestiv iOptik, realizată de specialiştii companiei Innovega, care promite un model de lentile de contact ce ne vor schimba radical viaţa.

În realitate însă, există anumite interpretări, nu tocmai liniştitoare, la adresa tipologiei de schimbări promise, bazate pe interesul de natură militară al inovaţiei.

O astfel de tehnologie nu putea trece neobservată de marile puteri ale lumii, care doresc să-şi însuşească orice potenţial instrument, menit să le ofere avantaje din punct de vedere al dotării propriilor forţe speciale: cu toţii ştim că „Agentul 007” nu mai reprezintă în ziua de azi, o entitate singulară.

iOptic îmbunătăţeşte considerabil acuitatea vizuală a purtătorului şi-i oferă, concomitent, date suplimentare, obţinute de pe Internet, privitoare la obiectivul pe care acesta îl fixează cu privirea.

Avantajele cresc exponenţial atunci când astfel de dispozitive sunt aplicate la nivelul unor sisteme sofisticate, precum dronele, sau alte tipuri de roboţi, desprinşi parcă din cele mai fanteziste scenarii SF ale tuturor timpurilor.

Prin prisma acestei palete aplicative, imaginea utilizatorului obişnuit, care nădăjduieşte să achiziţioneze în pur scop paşnic, aceste lentile de contact inteligente, devine parcă tot mai învăluită în ceaţa unui mare semn de întrebare.

iOptic ar putea fi primite cu braţele deschise în sfera medicală, în cea a explorărilor cu caracter ştiinţific, în transporturi sau construcţii, de pildă, dar şi în acest caz, banii necesari par să se regăsească mai întâi pentru preparative de natură războinică.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate