În Belarus nu ai voie nici să taci

De Paula Munteanu/ Chişinău / Moldova.ORG/„Proteste tăcute”, așa sunt numite noile metode de protest ale tinerilor din Belarus, pe care, deși până acum au fost considerate legale, guvernul vrea să le interzică.

Este deja elaborat un proiect de lege care prevede interzicerea „adunărilor de oameni care stau și nu fac nimic”, iar proiectul publicat vineri pe un site guvernamental prevede că „prezența în masă a cetățenilor într-un loc public ce a fost ales dinainte, inclusiv un spațiu deschis, la un moment stabilit, cu scopul de a derula o formă de acțiune sau inacțiune ce a fost plănuită anterior și care este o formă de exprimare publică a opiniilor politice sau un protest” este interzisă, fiind considerată pichetare și având nevoie de o aprobare oficială.

Majoritatea protestelor de acest gen, care au luat amploare în ultima vreme, erau organizate prin intermediul rețelelor de socializare, unde tinerii vorbeau și conveneau asupra locului și a timpului întâlnirii. În timpul manifestărilor, aceștia se plimbau, aplaudau, sau își puneau alarmele de la telefoane să sune la aceiași oră, nefolosind pancarte, inscripții, sau lozinci.

Fiind considerate proteste pașnice, ele nu aveau nevoie de aprobare, dar în urma elaborării noului proiect de lege, oricine va participa la astfel de manifestări va risca 15 zile de arest administrativ.
Poliția belarusă a reacționat sever la aceste manifestări, astfel încât aproape 2.000 de persoane care au participat la protestele recente au fost reținute de poliție, peste 500 dintre acestea primind pedepse cu închisoarea de la 5 la 15 zile.

Reamintim că pentru organizarea de mitinguri politice în Belarus este nevoie de autorizație, însă acestea sunt foarte rar acordate mișcărilor de opoziție.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Articole recomandate