Ce nu ştiai despre ţânţari

Îţi place să petreci cât mai mult timp în aer liber vara? Nu eşti singurul încântat de această idee. Şi ţânţarii sunt amatori de vreme caldă şi umedaâă. Aceste insecte se numără printre cele mai neplăcute creaturi, reuşind să streseze pe toată lumea cu înţepăturile lor.

Există mai mult de 3.000 de specii de ţânţari în toată lumea, fiecare având particularităţile sale. În plus, insectele au şi preferinţe, întrucât unele persoane sunt mai predispuse la muşcături decât altele. Iată câteva detalii pe care poate nu le ştiai, oferite de Woman’s Day, ce te vor ajuta să îţi cunoşti mai bine inamicul:

Numărul muşcăturilor depinde de genele tale.

Îmbrăcămintea închisă la culoare, temperatura corpului şi mişcarea sunt lucruri care atrag ţânţarii, dar faptul că eşti o ţintă mai mult sau mai puţin dorită ţine şi de genele tale. „Unii oameni sunt pur şi simplu mai atrăgători pentru aceste insecte”, spune entomologul Joe Conlon.

Există 300 de compuşi emanaţi de corpul uman, unii având capacitatea de a respinge ţânţarii, alţii atrăgându-i ca un magnet, în funcţie de secreţiile şi mirosul fiecărei persoane în parte. Din păcate, nu poţi schimba felul în care te-ai născut, aşa că va trebui să apelezi la alte mijloace dacă te numeri printre ghinionişti. Ţânţarii au gusturi diferite, de la specie la specie.

Există atât de multe specii de ţânţari, încât este inevitabil faptul ca aceştia să aibă diverse preferinţe. „Unii nu consumă sânge deloc, iar alţii nu vor sânge uman”, spune Laura Sirot, biolog specializat în insecte.

Unele specii preferă să se hrănească seara, iar altele ziua. Deşi ţânţarii sunt mai activi vara, unii trăiesc şi pe durata iernii. Ei au sânge rece, aşa că le este greu să trăiască la temperaturi scăzute, dar dacă iarna este blândă, unele femele reuşesc să o petreacă fără probleme.

Doar femelele de ţânţar muşcă

Doar femelele de ţânţar beau sânge, pentru că au nevoie de el când îşi depun ouăle. Ambele sexe pot supravieţui cu nectar, dar femelele au nevoie de nutrienţii din sânge pentru reproducere.

Substanţele care alungă gândacii sunt cei mai buni aliaţi ai tăi. Unii oameni se tem însă de efectele secundare ale sprayurilor cu acţiune de alungare a gândacilor, mai ales de acelea care conţin dietiltoluamidă. Dar din miile de ori când au fost utilizate, nu au fost înregistrate decât foarte puţine cazuri de intoxicări, atunci când limita a fost depăşită.

De asemenea, dacă ai o terasă, poţi instala ventilatoare şi vei ţine insectele la distanţă, căci ţânţarii nu zboară deloc bine şi orice vânt îi alungă.

Apelează la exterminatorii de insecte

Aşa cum există oameni specializaţi care să te scape de gândaci, există şi specialişti în domeniul ţânţarilor. Vegetaţia din jurul casei este tratată cu diferite substanţe pentru a preveni infestarea. Scapă de orice apă stătătore, căci aceasta atrage insectele, curăţă jgheaburile de la casă şi dacă ai apă depozitată în recipiente afară, acoper-o, căci ţânţarii îşi vor depozita ouăle acolo.

Ţânţarii transmit boli

Ţânţarii sunt responsabili pentru mai mult de un milion de decese în întreaga lume, anual. Printre bolile răspândite de ei se numără malaria, encefalita sau febra galbena şi virusul West Nile (care scade dramatic eficienţa sistemului imunitar). Ultimul virus insectele îl iau de la păsări şi îl transmit oamenilor.

Reacţia oamenilor la înţepături diferă

Pentru majoritatea persoanelor, o înţepatură de ţânţar înseamnă mâncărime şi înroşirea pielii, dar altele dezvoltă alergii foarte urâte, roşeaţa mărindu-se foarte mult şi provocând dureri. Acest lucru se întâmplă în special la persoanele cu ten deschis, care sunt mai sensibile la saliva ce le este introdusă în piele. În aceste cazuri extreme ai nevoie de creme speciale de la farmacie, care să calmeze iritaţia.

Ţânţarii pot bea sânge de două ori mai mult decât cântăresc

Un ţânţar cântăreşte în medie 2,5 miligrame, dar atunci când muşcă poate bea peste 5 miligrame de sânge. Pentru o persoană de 70 kilograme este ca şi cum ar bea 140 litri de suc la o singură masă. O dată ce s-au hrănit, ţânţarii elimină substanţele inutile pentru a putea zbura. Ţânţarii care răspândesc malarie excretă plasmă, iar cei ce răspândesc febră galbenă excretă urină.

Când ţânţarii vă trimit direct la spital:

De obicei, muşcăturile de ţânţar nu vă pun sănătatea în pericol, ci doar sunt extrem de deranjante. Însă se poate ajunge la situaţii delicate dacă ţânţarul reuşeşte să vă înţepe în limbă, deoarece aceasta se poate umfla extrem de tare ajungându-se la imposibilitatea de a respira.

De aceea, în acest caz e de preferat să mergi la spital. De asemenea, înţepătura la nivelul globilor oculari poate provoca infecţii, unele chiar severe.

Un alt caz în care se impune să vizitezi medicul este reacţia alergică la aceste înţepături. Dacă acestea provoacă dificultăţi de a înghiţi sau de a respira e necesar să apelaţi la serviciile de urgenţă pentru că poate fi vorba de o reacţie alergică severă.

      Articole recomandate