Una dintre cele mai prestigioase topuri al restaurantelor din întreaga lume este realizat de revista „Restaurants” şi se bazează pe voturile a 800 de specialişti în domeniu – critici, chefs, proprietari de restaurante, gastronomi.
Topul a fost realizat, pentru prima oară, în 2002, în perioada în care El Bulli stăpânea lumea culinară. Aşa că restaurantul condus de Ferran Adria şi-a rezervat şefia a cinci din cele 12 clasamente întocmite până acum. „The French Laundry”, din Yountville, California, a câştigat anii 2003 şi 2004, iar „The Fat Duck” din Bray, Marea Britanie, şi-a rezervat anul 2005. În ultimii ani bucătăria nordică a venit în centrul atenţiei.
Locul 10 – Eleven Madison Park, New York. De 3 ani în clasament, urcă anul acesta de pe locul 24 în 2011. Condus de chef Daniel Humm şi managerul Will Guidara
Locul 9 – Dinner by Heston Blumenthal, Londra. Nou intrat în top, restaurantul îşi propune o întoarcere la reţetele secolului XIV, în viziunea chef Ashley Palmer-Watts şi chef Blumenthal.
Locul 8 – Arzak, San Sebastian, Spania. De nouă ani în top 50, rămâne pe aceeşi pozitţie ca anul trecut. Mâncare din Spania, bună şi cinstită, transformată în experienţă a simţurilor. Gătesc chef Juan Mari şi fiica sa Elena.
Locul 7 – Alinea, Chicago. Viitorul în materie de mâncare, disponibil acum. Chef – patron Grant Achatz propune feluri cât o înghiţitură, suspendate cu fire sau servite direct pe masă. Mâncare tehnologizată, geluri, spume, prafuri sau concentrate. De 6 ani în top, cade un loc de anul trecut.
Locul 6 – Per Se, New York. De opt ani în top, urcă de pe locul 10. Restaurantul elitei din New York, restaurantul lui Thomas Keller îşi schimbă zilnic meniul.
Locul 5 – Osteria Francescana, Modena, Italia – de 4 ani în top,. Anul trecut a ocupat locul 4. Chef Massimo Bottura practică echilibrul între tradiţie şi modernitate; o masă poate începe cu un fel simplu şi poate evolua spre culmile sofisticării. Trei stele Michelin.
Locul 4 – D.O.M., Sao Paolo, Brazilia. Creaţiile chef Alex Atala combină produse din Brazilia şi zona Amazonului cu reţete europene. De 7 ani în top, urcă trei poziţii.
Locul 3 – Mugaritz, San Sebastian, Spania. Rămâne pe locul 3 şi se află de 7 ani în top. Experţii spun că Andoni Luis Aduriz spune, în felurile pe care le prepară, poveşti, evocă emoţii şi oferă magie mâncării.
Locul 2 – El Celler de Can Roca, Girona, Spania. Cei trei fraţi Roca sunt pasionaţi de gătit, dar se şi joacă un pic: maslinele caramelizate sunt aduse la masă într-un bonsai. Baza este bucătăria catalană. Şi anul trecut s-a situat pe locul 2.
Locul 1 – Noma, Copenhaga, Danemarca. Este al treilea an când Noma ocupă primul loc. Chef Rene Redzepis reinventează bucătăria nordică într-un fost depozit, pe cheiul oraşului Copenhaga. Două stele Michelin, pe principii de „wildculture”.