File de toamnă: şapte cugetări despre anotimpul cu veşminte de aramă

Motto:

„A trecut întâi o boare
Pe deasupra viilor,
Şi-a furat de prin ponoare
Puful păpădiilor”

George Topârceanu – Rapsodii de toamnă

F1

Anotimpul cu veşminte de aramă pare să-şi facă intrarea în scenă anul acesta, ceva mai discret decât de obicei: vara a împrumutat din culorile sale, iar tranziţia spre septembrie tinde să treacă aproape neobservată.

Dar toamna a fost, este şi va fi mereu o muză plină de har pentru sufletele oamenilor – un izvor nesecat de inspiraţie pentru artişti de toate genurile – pictori, poeţi, scriitori şi compozitori, deopotrivă.

linie

Iată în cele ce urmează, şapte cugetări despre anotimpul arămiu, ale unor personaje care şi-au înscris numele în cartea de aur a literaturii universale:

1.Culori fioroase îşi încep timpuria cucerire a dealurilor, asmuţite de vânturile toamnei. Toamna este însuşi artistul” – Takayuki Ikkaku.

2.”Iubesc toamna. O iubesc datorită grăitoarelor ei parfumuri şi din cauza lucrurilor care mor, lucruri de care nu mai trebuie să ai grija vreodată şi graţie ierbii care încetează să se ridice” – Mark Van Doren.

3.Pentru oameni, toamna este timpul recoltei, al adunării roadelor. Pentru natură, toamna este o perioadă a însămânţării, a risipirii în cele patru vanturi” – Edwin Way Teale.

4.Toamna este o a doua primăvară, în care fiecare frunză este o floare” – Albert Camus.

5.Toamna este primăvara iernii” – Henri de Toulouse-Lautrec.

6.Nici frumuseţea primaverii şi nici cea a verii nu are graţia/ Pe care am zărit-o în al toamnei obraz” – John Donne.

7.Un vânt a aruncat departe ploaia, a luat cu el cerul şi frunzele, lasând în spate doar copacii. Cred că am ajuns să cunosc prea bine toamna” –  E. E. Cummings.

      Articole recomandate