Documentar BBC: „Putin, Rusia si Vestul”. Secrete din biografia lui Vladimir Putin

Canalul britanic BBC TWO prezentat joi prima dintre cele patru parti ale unui documentar care il are drept personaj central pe premierul rus Vladimir Putin. Filmul va dezvalui secrete din biografia lui Putin, povestind cum a ajuns acesta la putere si cum a reusit sa se mentina.

 

”Dupa 8 ani in calitate de presedinte al Rusiei si inca patru drept premier, Vladimir Putin se tine cu incapatanare de putere. El si-a anuntat intentia de a se intoarce in calitate de presedinte si si-a declarat partidul drept castigator la alegerile parlamentare, care sunt vazute a fi fraudate in masa. La Moscova, 100 de mii de oameni au iesit in strada, organizand cele mai mari proteste de cand Putin a venit la putere. Putin si-a inceput cariera in calitate de spion KGB, dar, cand a ajuns presedinte, s-a facut remarcat si apreciat drept un aliat al Vestului. Cum a facut-o? Si ce a facut Washington-ul si Londra sa se intoarca impotriva lui?”, sunt intrebarile la care isi propune sa raspunda filmuletul.

”Prima parte (”Prelurea puterii”) dintre cele patru a fost lansata joi. In acest episod George W. Bush il intalneste pe Putin in iunie 2001 si declara ca l-a privit in ochi si a inteles cam ce fel de om este. Colin Powell si Condoleezza Rice isi amintesc disconfortul pe care l-au simtit. Rice, singurul consilier in discutii private al lui Bush, desvaluie ca, cu trei luni inainte de evenimentele din 11 septembrie, Putin i-a dat lui bush o avertizare profetica in ceea ce priveste Pakistanul, Afghanistanul si Talibanii. Dupa 9/11 Putin povesteste cum i-a convins pe colegii sai socati ca Rusia ar trebui sa se alinieze cu Vestul. Serghei Ivanov, ministrul rus al Apararii, marturiseste cum Talibanii s-au oferit in secret sa-si uneasca fortel cu Rusia impotriva Americii”, se arata in sumarul filmuletului.

      Articole recomandate