De la 1 iulie putem păstra numărul de telefon chiar dacă schimbăm operatorul

orange-moldcellPortabilitatea numerelor de telefonie mobilă va fi disponibilă de la 1 iulie 2013.  Iniţial, portabilitatea numerelor în reţelele de telefonie mobilă urma să fie lansată de la 1 mai 2013, însă furnizorii de reţele şi servicii de telefonie mobilă au solicitat ANRCETI să le ofere timp suplimentar pentru a finaliza modificările în sistemele informatice de taxare a apelurilor către numerele portate şi a asigura cu succes lansarea comercială a portabilităţii numerelor.

ANRCETI menționează că portabilitatea numerelor este un serviciu destinat utilizatorilor de telefonie care permite acestora să-şi păstreze numărul de telefon atunci când se transferă la alţi furnizori de telefonie. Acest serviciu a fost implementat în mai bine de 50 de ţări ale lumii, inclusiv în cele 27 ţări ale Uniunii Europene (UE). Implementarea serviciului de portabilitate a numerelor în R. Moldova este prevăzută de Legea comunicaţiilor electronice şi corespunde standardelor UE pentru acest sector.

Iată câteva puncte de reper de la Corneliu Gandrabur pe care trebuie să le cunoașteți:

Ce înseamnă portarea numerelor?

Mai simplu, să înțeleagă toți: Dacă acum dețineți un număr de la un alt operator, de care sunteți legat cu anii și nu doriți să vă despărțiți, dar operatorul nu vă mai convine, puteți să plecați cu același număr la alt operator GSM, de unde veți beneficia de serviciile acestuia utilizând în continuare același număr, pe care-l știu toți colegii de școală și facultate.

Unde depun cererea pentru portarea numărului?

Cererea se depune la operatorul unde doriți să migrați (La cel mai apropiată reprezentanță a operatorului) și se execută în termen de câteva zile. Clientul poate indica în cerere data când să fie portat. Această opțiune este bună pentru că dacă sunteți la Abonament, sau dacă aveți minute pe care doriți să le consumați până la sfârșitul lunii, puteți să rămâneți la operatorul vechi încă câteva zile, după care veți fi transferat la cel nou, din data indicată în cerere.

Ce documente trebuie de prezentat pentru portarea numărului?

Este nevoie să prezentați un act de identitate, inclusiv permisul de conducere, și cartela SIM.

Cât costă portabilitatea?

Pentru cei care se vor porta de la alt operator la Moldcell este gratis. Cheltuielile sunt suportate de operator.

Se păstrează minutele și bonusul?

Dacă la operatorul de la care doriți să plecați aveți minute gratuite lunar, sau alte oferte cum ar fi număr magic, sau apeluri gratuite în rețea pentru o anumită perioadă, sau dacă ați acumulat deja câteva zeci de minute și le puteți utiliza într-o perioadă anumită, aflați că la trecerea la alt operator nu păstrați nimic și se reduce totul la zero. Deja veți alege un pachet convenabil de la operatorul nou și veți aștepta din nou câțiva ani pentru a beneficia de anumite bonusuri și cadouri de client fidel.

Se șterg datoriile?

Agenția din domeniu a insistat ca datoriile să nu fie impediment pentru portarea numerelor, dar operatorii au convenit că datoriile înregistrate în contul clientului trebuie lichidate, chiar și după portarea numărului. În caz contrar vă puteți trezi cu o scrisorică la ușă.

Semnătura mobilă se portează?

NU! Este nevoie să perfectați o semnătură mobilă la noul operator.

Cum vor ști cei care mă sună că sunt în altă rețea și invers?

Dacă sunteți un client cu număr portat de la un alt operator la Moldcell și veți apela o persoană cu număr care începe cu 07, dar acesta de fapt va fi portat la Orange sau Unite, veți fi întâmpinat de un semnat sonor special și invers. Dacă veți fi client portat cu număr care începe cu 067, dar sunteți la Moldcell și sunați un abonat Moldcell (poate chiar cu număr 069) nu veți auzi acel semnal, fapt ce va confirma că sunteți din aceeași rețea.

Trebuie de menționat că în alte țări nu sunt semnale speciale care să anunțe că apelați în afara rețelei, acest lucru fiind vizibil doar în factura de plată, însă Agenția din domeniu și operatorii au ajuns la înțelegerea încât clienții să nu sufere și trebuie informați.

      Articole recomandate