Cutremur de 5,5 grade Richter resimțit la Chișinău. Se așteaptă alte noi replici!

cutremur-2013-moldova

Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter s-a produs duminica, la ora 4.37, în Vrancea. Seismul a fost resimțit și la Chișinău, iar specialiștii spun că acesta e cel mai mare din ultimii ani.

Seismul a avut epicentrul în Vrancea, la o adancime de 140 de kilometri și s-a simțit atît în Chișinău, cît și în România. Deocamdata nu au fost raportate victime sau pagube materiale, informează protv.md.

Este vorba de un cutremur în Vrancea, din date preliminare, de magnitudine 5,5, adîncimea 140 de km, la ora 4:37. Este un cutremur mai mare, cel mai mare din ultimii ani. Este un cutremur așteptat, să spunem așa, pentru că aceste cutremure cu magnitudine de 5, au o frecvență la doi, trei ani, să zicem așa, intră în calculele noastre. Cred că va avea replici, numai că repliciile în cazul cutremurelor din zona Vrancea sunt mici, ma aștept să fie sub 4. În cazul asta nu aș zice că este un cutremur care să producă pagube” a declarat Mircea Radulian, directorulul știintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului din Romania, scrie realitatea.net .

cutremur_romania_89164400

Potrivit directorului știintific al Institutului National pentru Fizică Pamîntului din România, Mircea Radulian, sunt posibile replici de pînă la 4 grade.

Pe de altă parte, George Purcaru, profesor dr. la Institutul de Ştiinţe Geologice, Universitatea „J.W. Goethe”, din Frankfurt, Germania, susţine că România va fi lovită în 2013 de un cutremur puternic, cu magnitudine de 6,7 până în 7,1 grade pe scara Richter.

Anul acesta, în zona Vrancea s-au mai produs șase cutremure cu magnitudinea de cel puțin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) și 6 martie (4,2 grade).

Solomon Adrian

      Articole recomandate