Orice rus își linge mustățile după o serie de specialități culinare locale, al caror gust l-a cunoscut încă din fragedă copilarie și cărora, adulți devenind, le adaugă cu plăcere si un strop de vodcă.
Iată, în cele ce urmează, 17 astfel de mâncăruri rusești, al căror aspect îmbietor dezvăluie doar în mică parte, bogăția aromelor și savoarea lor inegalabilă.
Tartine cu caviar și cremă acrișoară – având aspectul asemănător unor prăjiturele cu frișcă și gem, neavizații ar putea avea un șoc la prima înghițitură: tartina este preparată din aluat de clătite, dar crema se obține amestecând maioneză albă, acrisoară, cu cremă de brânză sărată și ceapă tocată mărunt, deasupra acesteia adăugându-se caviarul;
Hering în haină de blană – este desigur, o denumire fantezistă, pentru o specialitate culinară cu un aspect spectaculos, grație amestecului de culori, consistenței și nu în ultimul rând, combinației ingredientelor: acest tort viu colorat este de fapt, un fel de salată de heringi cu legume fierte, de tipul celor utilizate la clasica salată de boeuf, doar că deasupra se așterne un strat de sfeclă roșie rasă și se acoperă cu maioneză în care s-a amestecat suc de sfeclă, pentru a căpăta această culoare zmeurie – greu de imaginat totuși, ce fel de animal ar putea avea o asemenea blană;
Doktorskaya Bologna – este un fel de parizer, pe care orice copil rus se bucură să-l găsească în chifla pentru sandwich, deși părinții sunt puși la grea încercare când trebuie să explice din ce este făcut;
Salata Olivye – e o clasică salată de cartofi cu legume și maioneză, la care se adaugă cubulețe din „parizerul” Bologna de mai sus – arată dezamăgitor, dar gustul este excelent;
Murături de orice fel – rușii sunt capabili să pună la murat până și pietre, cu șanse maxime să le transforme în aperitiv alături de vodcă: ciuperci murate, roșii murate, varză murată și tot soiul de alte legume sau fructe – e surprinzător cât de gustoase devin toate aceastea, când te gândesti că, până la urmă, sunt preparate doar cu apă sărată și ceva condimente;
Kholodets – o variantă la piftia din carne de porc, care integrează legume colorate în structura sa gelatinoasă, până la obținerea unor arhitecturi din cele mai artistice;
Salo – sună simplu și se prepară la fel de simplu: destul să avem suficientă slănină la îndemână, sare din belșug și fum cât cuprinde – cu pâine și usturoi, merge la suflet pe timp de iarnă, cu un păhărel de tărie, dar nu pretindeți să țină în frâu și colesterolul;
Kvas – este o bautură obținută dintr-un amestec miraculos, pe bază de secară, miere și fructe de pădure, care promite mult, dar oferă ceva mai puțin, având în vedere că e slab alcoolizat;
Hering, maioneză și castraveți murați în sandwich – o combinație apreciată de regulă, după același păhăruț de vodcă încurajator, la care se poate adăuga omniprezenta deja maioneză;
Okroshka – o rețetă de-a dreptul șocantă: chefir rece cu castraveți, parizer Bologna și mărar – ca și cum toate ingredientele respinse de supă s-ar fi înțeles între ele, să se reunească într-un puzzle surpriză;
Solyanka – orice fel de carne, plus orice fel de chestie care e acră, amestecate într-o zeamă de tip ciorbă, care-ți face gura pungă;
Kissel – o supă de fructe, obținută din sucuri de la orice fruct, amestecate cu amidon, servită de regulă pe post de desert;
Kishka – o rețetă de caltaboș, cu umplutură din tot ceea ce mulți ar arunca de la porc, bine îndesată în intestinul aceluiași godac;
Compot – pe-ăsta cred că îl cunoaștem cu toții, dar rușii îl fac să pară mai colorat, mai aromat și mai devreme acasă;
Vinaigrette – rușii susțin că nu este vorba despre clasica salată, deși seamană: sfecla, cartofii, murăturile și varza murată, sunt foarte des utilizate în bucătăria rușilor – cu atâtea vitamine, până și farfuriile lor devin mai rezistente;
Varenyky – aceasta rețetă se pare că provine din Ucraina și cere multă pricepere și delicatețe, având în vedere că este vorba despre un fel de ravioli cu fructe, așadar aluatul pentru „pliculețe” trebuie plămădit cu multă atenție, altminteri cedează la umplere;
Şi ultima pe listă: conservă cu hering de Atlantic – o altă variantă de hering, îndesat într-o cutie de tablă, de această dată, care în teorie nu ar trebui să arate sub nici o formă ca în imaginea de mai sus.
Curaj și poftă bună!
Sursa: buzzfeed.com
Roxana Iorgulescu