Vine vacanta, scrii cererea de concediu, il anunti pe sef. Dar cum faci daca tu esti si seful si angajatul? Fie ca vorbim de Sarbatorile de Iarna sau de sezonul estival, nu este usor pentru antreprenori sa isi ia „timp liber” dupa bunul plac, pentru ca afacerea depinde in principal de ei.
Spre deosebire de companii, care nu fac decat sa iti plateasca salariul pe perioada concediului, antreprenorii trebuie sa plateasca pentru distractia lor de doua ori, dupa cum spune un psiholog american, citat de CNN: „trebuie sa suporte costul vacantei, dar si veniturile pierdute din cauza absentei”.
Iata cateva strategii pentru a-ti planifica vacanta, sugerate de antreprenori care le-au pus deja in aplicare.
1. Planifica inainte, cu mult inainte. Incearca sa conturezi planul de calatorii pentru 2012 de la sfarsitul anului 2011. Sa stii care sunt perioadele de vacanta cu mai multe luni inainte de „momentul zero” te ajuta sa compensezi perioadele de absenta, prin munca in avans sau o planificare riguroasa.
„Calatoriile last-minute fac ca planificarea activitatii si anuntarea clientilor sa fie dificile. Nu este corect pentru niciuna dintre parti”, a spus Tim Parkin, un om de afaceri din Florida, SUA, citat de CNN.
Atunci cand stii care sunt perioadele in care esti plecat iti este mai usor sa planifici si programul angajatilor. De asemenea, clientii care afla ca pleci in concediu ar putea avea cereri urgente, gen „poti sa ma ajuti cu aceasta comanda inainte sa pleci?”.
2.Tine cont de ciclul afacerii. In cazul in care conduci o afacere in retail este exclus sa iti incepi vacanta de Craciun inainte de Craciun. De ce? Pentru ca este un fapt, anual dovedit, ca vanzarile cresc in perioada Sarbatorilor de Iarna, inclusiv in industria luxului.
3. Cere ajutorul. Altfel spus, deleaga. Poti sa il responsabilizezi pe unul dintre angajatii tai cu activitati cheie din portofoliul tau. Nu ai angajati? Doctorii, de exemplu, isi acopera (uneori) unii altora turele pe perioada vacantei, asa ca daca ai un coleg pe care il admiri si in care ai incredere ai putea sa il rogi pe el sa se ocupe de treburile arzatoare.
De asemenea, daca nu ai acces la email acolo unde iti petreci vacanta, respectiv daca vrei sa te detasezi complet, poti ruga un prieten de incredere sau un membru al familiei sa iti verifice regulat email-urile/mesajele si sa te sune la hotel in caz ca apare vreo urgenta.
4. Pauze scurte si dese. Antreprenorul Gaurav Sharma conducea la un moment dat o firma de consultanta web si isi aminteste ca anul trecut desi a planificat destul de bine vacanta de o saptamana, mai multi clienti s-au declarat nemultumiti. Acum, el spune ca a gasit solutia in weekend-urile prelungite.
Altii incearca un mic truc: prind weekend-ul la mijlocul vacantei, adica isi iau liber de miercuri pana miercuri. De ce functioneaza? Pentru ca multi dintre noi gandim dupa calendar, respectiv ne planificam activitatea in cicluri de cate o saptamana. Asa, folosindu-te de acest truc, pare ca nu lipsesti o saptamana intreaga, cel putin acesta este efectul creat la nivel psihologic.
5. Imbina utilul cu placut. S-ar putea ca aceasta strategie sa nu fie una tocmai ideala, avand in vedere ca vacanta e totusi vacanta. Aici trucul consta in inserarea unor scurte pauze de munca in timpul concediului, pauze in care sa iti verifici email-urile si sa dai telefoane. Asa nu vei avea impresia ca te deconectezi total, iar clientii sau partenerii nu se vor mai panica pentru ca vor stii ca se pot baza pe tine.
Totusi, nu trebuie sa iei „pauza de lucru” cand ai chef. Iti recomandam ca inainte sa pleci din oras sa iti stabilesti un program fix ca sa iti fie mai usor sa te organizezi (cu exceptii bineinteles, pentru ca daca ai stabilit pauza la ora 16.00, iar intr-o zi la ora respectiva esti in varf de munte nu zice nimeni sa lasi tot si sa iti deschizi email-ul).
Incearca sa limitezi „pauza de lucru” la o ora pe zi.
Pe de alta parte insa exista si antreprenori care te sfatuiesc sa fii spontan, daca asta simti. Sa iti iei timp liber inseamna sa iti asumi un risc, insa riscul ti-l asumi si atunci cand conduci o afacere.