Conduc sau vor ajunge femeile să conducă vreodată lumea?

Femeile au ajuns să fie, în perioada contemporană, o clasă specială. Dacă în perioada antică și modernă nu aveau dreptul să își expună părerea, acum au toate mijloacele de a o face.

Sunt libere și competente ca să țină piept multor provocări, chiar și a celor pur masculine. Cu ceva timp în urmă existau diverse superstiții, că femeile nu sunt în stare de nimic, că trebuie să se subordoneze bărbaților. Acum, acestea deși țin de mentalitate, au ajuns a fi doar spuse. Femeia contemporană a preluat controlul asupra multor domenii.

Ea a învățat să se descurce la fel ca un bărbat, deși e mai feminină și  slăbuță. Ba chiar în nenumărate rânduri, a devenit mai puternică. Nu vorbesc aici de viteza tăierii lemnului sau ridicării trunchiului. Femeia conduce ,subtil, de mică la spațiul de joacă, mai apoi își manifestă influența la bucătărie și după în toată casa și ajunge și pe la vecini să fie autoritară. Nu e neapărat să se vadă cine conduce, oficial există un „șef”, în spatele acestuia însă se întâmplă cu totul altceva. Mai sunt și alți șefi, la fel de adevărați.

Dacă vă întrebați „Este femeia un pericol?” Cu siguranță da! E capabilă să trăiască o viață și fără bărbați. Nu zic asta cu aer egoist. E adevărat că femeia se poate descurca oriunde și singură. Doar că nu oricare femeie, ce e drept. O femeie model, de care sunt mai puține, are abilitatea și norocul de a supraviețui acolo unde nu e posibil. Jumătate din numărul total de femei din lume sunt încă tinere, naive și puțin interesate de ce se întâmplă. Mai există și exemplare care nu se prea cunosc pe ele personal.

Adică nici nu realizează ce înseamnă să fii femeie și cât este de frumos să  joci rolul muzei părții masculine. Multe probleme și slăbiciuni apar din cauza bărbaților, nu numai a femeilor, după cum se presupune. Partea feminină este un pericol pentru că dacă învață regulile societății știe să o seducă și manipuleze cel mai bine. E un maestru în a obține ceea ce vrea și rareori se lasă doborâtă de prostia oamenilor. Bărbatul e diferit, are și el tehnici de comportare, vorbire care aduc rezultate, dar femeia totuși pare a fi mai influentă.

Cochete, brunete, cu buze roșii sau roz, în rochițe cu buline sau pantaloni clasici, pe tocuri de 13 cm sau în sandale, femeile au o cheie personalizată ce poate deschide orice ușă. De aceea persoanele care afirmă că bărbații nu ar exista fără femei au dreptate, într-o oarecare măsură. Că nu degeaba se zice că în spatele unui bărbat de succes stă o femeie puternică. Așa e mentalitatea, nu sunt lăsate femeile să iasă din umbră. E mai convenabil așa, după unii, doar că momeala asta o înghit și alții, majoritatea.

Lăsând filosofia, puterea pe care o poartă o femeie odată cu sufletul ei prin lume e una încă nevalorificată de întreaga societate. Mulți bărbați au descoperit comoara asta dar au preferat să o ascundă, pentru că devine o amenințare, expusă public. De aceea femeia actuală are acces limitat la implicare, joburi, decizii, legi, schimbări și administrare.

E o politică și aici, una educată de mentalitatea fiecărui popor în parte. Moldovenii de exemplu nu se caracterizează ca popor cu femei implicate în domeniile de vârf sau femei exagerat de curajoase. Moldovencele nu au ieșit încă din căsuța lor de lemn. Ele sunt adevărate gospodine și mame grijulii, dar nicidecum femei autoritare, interesate de viața publică, administrarea țării sau înaintarea unei schimbări. Suntem cunoscute ca etalon al frumuseții și atât. Da, sunt și femei excepționale, pline de carizmă, care au reușit să se manifeste, dar acestea sunt mai puține.

Creativitatea, gustul rafinat, finețea, frumusețea, modul de a oferi afecțiune și viclenia din ochi aduce roade. Femeia cucerește teritorii și poziții. Nu se mai complexează și nu se mai abține de la nimic. Avem exemple de femei celebre, care au fost primele care s-au ridicat printre siluetele slabe din jur. Care au demostrat că pot și că dacă ai voință totul e posibil. Deci conduc cu ușurință.

De-a lungul timpului, femeia a acumulat putere, curaj, ca să își expună așa cum trebuie, pe bună dreptate cuvântul. Cuvântul care merită să fie auzit, dar care își pierde sunetul câteodată.

E adevărat că nu toți știu ce înseamnă a conduce. Aceasta este o capacitate, o însușire, o posibilitate fizică, morală, intelectuală de a acționa, de a realiza ceva.  În medie, mulți sociologi presupun că femeile nu ar fi capabile să conducă o societate întreagă, că e prea mult.  Însă realitatea are și ea ceva de spus.

Fetele învață mai bine, scriu mai bine, și s-ar putea descurca cu brio, dacă ar fi lăsate să o facă. Revenim la mentalitate și bărbați. Ei au fost capul tuturor începuturilor: a conducerii, nebuniilor, rezolvării problemelor, găsirii hrănii, securității și conceperii copiilor. Cu toate astea partea masculină este mai calmă în nenumărate situații și nu se alintă cum o face partea slabă, feminină. Nimeni nu a spus însă dacă așa toate au început, trebuie să continue la fel și mai ales exact așa să se și termine. Femeia poate schimba așezarea lucrurilor și ideilor. Doar să vrea!

Deși femeile sunt numeric mai multe, bărbații nu își pierd din autoritate. Din contra, reușesc să aleagă din atâtea exemplare, femei deosebite, care să îi însoțească toată viața. Pe de altă parte, când vorbim de putere, nu putem spune că depinde de număr poziția bărbatului sau al femeii.

Ar putea să conducă vreodată femeia societatea? Eu sper că da! De ce? Pentru că există femei, pe lumea asta care merită și știu cum se face.  Ar fi interesant să vedem cum ar arăta lumea cu femei la conducere. Credeți că ar fi mai umană populația? Un lucru e cert:  și femeile au drepturi și ele sunt dotate cu intelectul unui lider. Fiecare  își dezvoltă calitățile de lider mai mult sau mai puțin, nicidecum în mod egal, lucru ușor de observat în societate.

O rugăminte pentru bărbați, lăsați și femeile să vă ajute, iar dacă sunt mai talentate, nu fiți răutăcioși, ci ajutați-o să arate ce poate lumii întregi. Că e frumos cum sună: „În spatele fiecărui bărbat de succes se află o femeie puternică” dar și mai melodios sună: „În umbra unei femei de succes se află un bărbat inteligent”!

      Articole recomandate