Cum să fii un om mai bun? Câteva sfaturi simple

Cred că cea mai mare bogăție a omului este omul. Dar nu unul oarecare. Aici mă refer la un Om, om bun. Societatea contemporană oferă atât de multe exemplare, exemplare vii, specimene rare, dar mai puțin „omănoase”. E criza oamenilor buni.

Îi tot căutăm, iar dacă îi avem prin preajmă nu îi apreciem. Știu că sunt diverse zicale care susțin că oamenii buni sunt călcați și trebuie să fii rău ca să supraviețuiești. Dar nu se limitează tot adevărul la asta.

Ca să fii titulat drept om bun e necesar să știi ce înseamnă aceasta și ce presupune. Nu e greu să fii un om bun. Sunt persoane care se nasc bune, dar sunt transformate de societate și invers, persoane mai puțin bune dar care devin un adevărat diamant.

Geniul e 1% iar transpirația e 99%. De aceea trebuie să îți faci un plan, pentru a deveni un om mai bun. Până și imposibilul devine posibil, dacă vrei asta foarte tare. Câțiva cercetători de la Institutul Max Planck pentru Științele Creierului afirmă că oamenii care visează cu ochii deschiși au un IQ mai mare. Visați cu ochii deschiși, că puteți deveni cine vă doriți.

Pentru a deveni un om bun în societate trebuie să ții cont de următoarele sfaturi:

 • Înconjoară-te cu oameni pozitivi!

E un mod de a deveni mai deschis și a umple sufletul cu optimism și gânduri pozitive. Atunci când nu ești singur și oamenii te încurajează să zâmbești mai mult, devii mai bun. Ești motivat să lași gândurile negre și să te apuci de treabă.

 • Respectă-te pe tine și pe cei din jur!

Foarte mult contează  părerea și imaginea pe care o ai tu despre tine. Nu trebuie să fii complexat și să te urăști. Ești deosebit și trebuie să te iubești, doar așa devii mai bun și mai conturat ca personalitate în timp. Nu uita că trebuie să manifești atenție și respect și pentru ceilalți, să îi consideri umani chiar dacă nu de fiecare dată demonstrează asta.

 • Citește cărți!

Nu te liniști cu ideea că toate lecțiile de viață le iei de la societate, în special de la prieteni, rude sau părinți. Iei și de la ei câte ceva dar și ei s-au inspirat din cărți. Întreabă-ți părinții, ei o să îți confirme. Apucă-te de capul cărților, citește lectura despre dezvoltare personală, psihologie, romane și istorie. Cu siguranță o să te ghideze pe drumul bun și n-o să te ducă la vicii.

 • Dedică cât mai mult timp lucrurilor mici!

Fiecare om e obligat să își oprească privirea atunci când vede o floare. Nu te mai poți numi om dacă nu o faci. Știu că tehnologiile ocupă mai mult timp dar nu poți fi atât de artificial încât să nu observi natura ce te înconjoară. Anume ea îți aduce aminte că ești încă om și poți fi mai bun de atât.

 • Lasă-te de smartphone!

Dacă cumva posezi un astfel de dispozitiv, dezvață-te să îl iei după tine oriunde. E mai mult un drog decât un beneficiu. Îți ocupă prea mult timp, spațiu, nervi, bunătate și răbdare. Nu sta cu el în mână și nu aștepta să te sune cineva sau să se încarce vreo aplicație. E o prostie, deși invenție. Îți consumă umanitatea.

 • Fă cât mai multă mișcare!

Mișcarea este viață. Nu sta ore întregi în fața geamului sau calculatorului, e banal. Pășește, fugi, mișcă picioarele, mâinile. Dedică o oră din timpul tău prețios sportului. Fii activ și respiră cât mai mult aer proaspăt. Ajută!

 • Fii înțelegător!

Mulți dintre noi nu avem răbdarea necesară pentru a păstra bunătatea și ascultarea activă atunci când comunicăm. Toți oamenii sunt diferiți și trebuie să înveți să le înțelegi caracterele. Să fii indulgent și să nu reproșezi oamenilor nimic. E o dovadă că ești un om adevărat și accepți lucruri mai puțin plăcute în viață.

 • Iubește!

Iubește cu suflet. Iubește tot ce te înconjoară. Devii mai frumos, mai bun, mai înțelegător și mai sensibil atunci când iubești. Lumea pare mai colorată, ochii strălucesc de fericire și nu ești atât de fricos când trebuie să dăruiești.

 • Deconectează-te de la divertismentul absurd contemporan!

Am devenit cu toții victime ale unui divertisment ieftin, unul care ne golește de esența umană. Cred că ați observat vulgaritatea tinerilor, care își permit în public mai multe decât cu un deceniu în urmă. Ceea ce ne oferă divertismentul actual este pierdere de timp și de minte. Nu devii mai bun dacă profiți de divertismentul ce profită de tine. Învață-te să nu depinzi de distracțiile ieftine și de prost gust. Ocupă-ți sufletul cu gusturi rafinate.

 • Privește orizontul!

De câte ori te-ai oprit să observi linia orizontului? Nu cred că ai făcut-o de multe ori. Dar păcat. E atât de frumos și îți arată cât de mic ești. Orizontul te face să conștientizezi cât de important e să te oprești și să te gândești. Vezi cum începe lumea și fiecare zi cum trece. Iar tu, atât de mic, te lași influențat și ești răutăcios. De aceea ochii trebuie să admire orizontul și să îi măsoare puterea. Te mișcă să devii mai bun, pentru că toate trec.

Yupi!

Hai să fim prieteni

Cu fiecare like noi devenim mai buni

Abonează-te!

Lasă-ne adresa ta de e-mail, iar noi vom avea grijă să primești cele mai bune articole de pe Yupi.md

   Articole recomandate