Povestea unei utopii: „De ce omenirea se va autodistruge?”

Acesta trebuie să fi fost unul dintre cele mai cumplite experimente din istoria ştiinţei. În iulie 1968, etologul John B. Calhoun a construit o utopie pentru șoareci, o încăpere de metal de 3 metri cubi, în care introducea hrană nelimitată, apă și materiale pentru cuiburi.

Înăuntru a pus patru perechi de șoareci, care într-un an s-au înmulțit pînă la 620. După ce au ajuns la acest număr, societatea utopică s-a autodistrus – masculii au devenit agresivi, femelele au început să-și neglijeze puii și șoarecii mai slabi au fost împinși spre centrul spațiului, unde erau resurse mai puține.

În mod normal, Universul-25 ar fi trebuit să fie paradisul pentru cele 4 familii de şoareci care au fost introduse înăuntru şi pentru ur­maşii lor. Aveau de toate. Nu exis­tau boli, nu lipsea nimic. Sau aproa­pe nimic. Singurul lucru care lipsea era spaţiul. Şoarecii au început să se înmulţească. În scurt timp însă, spaţiul s-a aglomerat. Din acest moment a început tragedia.

După 600 de zile, femelele au încetat să se reproducă și masculii au încetat să le mai atingă, iar pînă în 1973 întreaga colonie a murit. Chiar și cînd populația a ajuns la nivelurile inițiale, comportamentul lor a rămas neschimbat.

Nu existau prădători în acel univers, singura problemă era faptul că nu aveau unde să plece. Calhoun a tras concluzia din acest experiment că cel mai mare pericol pentru omenire n-ar fi lipsa resurselor, ci lipsa spațiului de mișcare.

      Articole recomandate