Citim prea puțin! Moldovenii, codași în Europa la lectură

Cât de mult nu am promova noi lectura, tot suntem codașii europei la acest capitol. Cel puțin asta se atestă într-un studiu efectuat de Biroul Național de Statistică

Potrivit BNS, moldovenii citesc câte 17 minute pe zi sau mai puțin cu 7 minute decât cetățenii statelor din Uniunea Europeană.

Moldovenii dedică cinci minute pe zi citirii cărților tipărite, la fel ca spaniolii, slovenii sau italienii. Cea mai populară formă de lectură este, totuși, cea online. Pentru aceasta, moldovenii alocă aproximativ 10 minute pe zi.

În comparație cu femeile, bărbații consumă cu 10 la sută mai mult timp pentru informarea online și cu 8 % mai puțin timp pentru citirea cărților în format de hârtie.

Cercetarea a scos în evidență faptul că persoanele de la orașe dedică activităților de lecturare de două ori mai mult timp decât cele de la sate (23 minute – cei din mediul urban, iar 12 minute pe zi – cei din mediul rural).

Moldovenii cu vârste până la 34 de ani citesc prepodenderent online, iar cei cu vârsta peste 35 de ani citesc cărți tradiționale și publicații periodice.

În cele ce urmează, vă prezentăm niște date statistice care relevă situația cititorilor din Moldova și România, oferite cu drag de colega noastră Gianina Căbuz.

1 2 3
Raportul poate fi descărcat accesând: Rezultate sondaj lectură 

      Articole recomandate