Cîte zile de vacanță au elevii europeni și cei din SUA. Sau de ce s-a scurtat vacanța

copii-elevi-scoala

Anul 2013 s-a dovedit a fi un an al r(e)voluției în sistemul educațional din Republica Moldova. Începînd cu înăsprirea regulamentului privitor la desfășurarea examenelor de baculaureat, instalarea camerelor de luat vederi în centrele de bac, pînă la scurtarea vacanțelor pentru elevii moldoveni.

Noul regulament a stîrnit un val de contraverse împotriva noului ministru al educației Maia Sandu, dar dați să analizăm care este situația în țările europene, și oare cît de întemeiate sunt motivele de indignare din rîndul elevilor noștri.

Potrivit bloguvern.md, în unele regiuni din Germania, vacanța de iarnă durează fix patru zile, iar cea de vară începe în 25 iulie și se încheie pe 7 septembrie. Elevii mai au o vacanță de Paști și una de primăvară. Scurte. Învață cam 200 de zile pe an.

În Norvegia, vacanța de iarnă e mai lungă, de la o săptămână până la o lună, dar asta ține de climă mai degrabă. Vacanța de vară durează de la 23 iulie până la 15 august. Pentru vacanța de toamnă și de Crăciun sunt alocate câte o săptămână.

În Anglia, vacanța de vară durează mai puțin de o lună, cea de paști – două săptămâni, cea de toamnă – patru zile, iar cea de iarnă – două săptămâni. Învață 180 de zile pe an. Observăm că elevii noștri, cumulat, au cam același număr de zile de vacanță sau mai mare.

În Statele Unite, există de obicei 180 zile de școală într-un an. Școlile private au tendința de a avea clase de 170 de zile în fiecare an, cu mici excepții.

Un alt studiu interesant spune așa: cu cât e mai mică lungimea anului școlar, adică sunt mai lungi vacanțele, cu atât școala are mai mulți repetenți, cu atât mai puțini merg spre universități, cu atât mai multora le plac chefurile extreme. Deci, nici un argument oferit de petiționari nu ține.

Citește și: Sistemul educațional norvegian, un vis frumos pentru elevii din Republica Moldova

      Articole recomandate