Cele mai impresionante clădiri ale arhitecturii sovietice în întreaga lume (Foto)

soviet 1

Dincolo de spiritul comunist care se mai regăseşte încă şi în arhitectura din Republica Moldova, în tot spaţiul ex-sovietic există mărturii ale imperiului care a dominat acum ceva vreme zona de est a Europei.

Mai jos aveţi un top al celor mai cunoscute  clădiri  care au fost ridicate pentru a scoate în evidenţă puterea şi influenţa Rusiei asupra celor ocupaţi.

 Sediul Bancii Georgiei, Tbilisi, Georgia

Cladirea a fost construita in 1975 de arhitectii Giorgi Chakhava si Zurab Jalaghania pentru a se folosi de catre Ministerul Transporturilor.   Banca Georgiei a preluat cladirea in 2007. Aceasta are 18 etaje si acopera o supragata totala de 13.500 metri patrati. Din 1975 a aparut in numeroae jurnale de arhitectura pentru a reprezenta stitlul constructivismului.

(1)

Crematoriul din Kiev, construit in 1972

(2)

O dovada de arhitectura „futuristica” – Monumentul Eroilor din Armenia

(3)

Palatul Nuntilor, Tbilisi, Georgia

Palatul Nuntilor a fost proiectat de arhitectul Victor Djorbenadze.Cladirea a fost inaugurata in 1984 pentru a fi folosita ca spatiu pentru nunti. In 2001 a fost cumparat de oligarhul Badri Patarkatsishvili pentru a fi folosit ca spatiu rezidential.

(4)

Cladirea Politehnicii din Minsk

(5)

Ambasada Sovietica din Havana – Cuba

(6)

Institutul Roboticii si Tehnicilor Cibernetice, Sankt Petersburg, Rusia

Cladirea a fost construita in 1987 si este un alt exemplu al stilului constructivist.

(7)

Casa Sovieticilor, Kaliningrad, Rusia

Casa Sovieticilor a fost construita pe teritoriul fostului Castel Konigsberg (acesta fiind si numele orasului inainte de a fi cucerit de rusi).

Castelul a fost avariat in urma bombardamentelor din Al Doilea Razboi Mondial. Pe masura ce orasul a trecuut in stapanirea sovieticilor, in locul castelului s-a inceput in 1960 constructia la Casa Sovieticilor, care trebuia sa serveasca drept sediul central al regiunii Kaliningrad.

Proiectul a fost sistat in 1980, din lipsa de fonduri. Ani de zile, cladirea a avut o reputatie proasta drept una dintre cele mai urate exemple de arhitectura sovietica. In 2005, pentru o vizita a lui Putin, exteriorul a fost pictat albastru, dar interiorul cladirii ramane in mare parte inutilizabil.

(8)

Inchisoarea din Kaunas, Lithuania 

Locul unde in perioada regimuluicomuist au fost executati mai multi detinuti de razboi

(9)

Institutul Cercetarii si Dezvoltarii Stiintifice, Kiev, Ucraina

Cladirea a fost inaugurata in 1971 dupa un proiect realizat de L. Novikov si F. Turiev. Dupa cum se observa, Institutul Dezvoltarii si Cercetarii ucrainean arata ca o nava spatiala care a aterizat pe o statie de autobuz.

(10)

Teatrul Fyodor Dostoevsky, Novgorod, Rusia

La mijlocul anilor ’60, sovieticii au lansat un program national de construire a teatrelor in toate orasele cu o populatie de peste 200.000 de locuitori.

Organizatia Giproteater urma sa se ocupe de constructia teatrelor. Arhitectul Alexandru Somov este cel care a gandit proiectul pentru design-ul neconventional al teatrului Dostoevsky din Novgorod.

 

1 (1)

Palatul Parlamentului, Bucuresti, Romania

Dupa cutremurul din 1977 Nicolae Ceausescu a ordonat „reconstruirea” Bucurestiului ca un nou oras, de sine statator.

In anii 1978-79 a avut loc un concurs la nivel national pentru reconstruirea Bucurestiului. Concursul a durat aproape 4 ani si a fost castigat de Anca Petrescu, o tanara arhitecta de numai 28 de ani.

Palatul Parlamentului masoara 270 m pe 240 m, 86 m inaltime, si 92 m sub pamant. Are 12 nivele la suprafata si alte 8 subterane. Conform World Records Academy, Palatul Parlamentului este cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil ca suprafata din lume, cea mai scumpa cladire administrativa din lume si cea mai grea cladire din lume, intrand de trei ori in Cartea recordurilor.

1 (2)

Casa Panoramica, Karachayevsk, Rusia

Casa se afla in apropiere de orasul statiune-Dombai si are un design ce aminteste de o farfurie zburatoare. A fost construita in 1979 pentru a servi drept o „casa panoramica”, oferind panorame splendide cu Muntii Mussa-Achitara din apropiere de orasul Karachayevsk.

1 (3)

Complexul, Erevan, Armenia

Karen-Demirchyan-Complex-Yerevan-Republic-of-Armenia

Complexul a fost deschis in 1983, Karen Demirchyan dar s-a inchis 18 luni mai tarziu din cauza unui incendiu. Proiectul a fost elaborat de un grup de arhitecti Armeni: A. Tarkhanian, S. Khachikyan, G. Pogosyan si G. Mushegyan.

Pentru design-ul sau inedit si pentru aspectul practic (cele doua sali de spectacole pot fi unite, dubland astfel spatiul), echipa de arhitecti a primit Premiul de Sat pentru Arhitectura, cel mai important de felul sau, in 1987. In zilele noastre, complexul este folosit mai ales pentru spectacole si concursuri de patinaj.

Complex comercial, Chisinau, Moldova 

262725_640

La fel de spectaculoasa este si cladirea din Chisinau, ce mai poarta denumirea de „Romanita” . Denumirea vine de la asemanarile constructiei destul de evidente cu ce a florii de romanite. In timpul perioadei sovietice acesta cladirea trebuia sa devina un adevarat impreiu comercial fiind investite fonduri impunatoare pentru realizarea acesteia.

Cladirea a fost proiectata de arhitectorul O. Vronskii, fiind finalizata le inceputul anului 1986. Cladirea are 22 de etaje fiind la momentul dat cea mai inalta cladire din Republica Moldova.

 Centrul de Vacanta Druzhba, Ialta, Ucraina

Centrul a fost construit in 1984, sub indrumarea arhitectului Igor Vasilevsky. Hotelul are o forma cilindrica aflata pe un deal. Pentru a intra, vizitatori travereaza un tunel de sticla si apoi coboara in complexul sustinut de stalpi uriasi in care se afla lifturi si trepte.

513

 

      Articole recomandate