Că ne-o dorim pentru noi sau pentru cei dragi, fericirea este lucrul pe care îl preţuim cel mai tare. Îl putem obţine prin câteva metode uşor de pus în practică, spun specialiştii
Chiar dacă unii sunt tentaţi să spună că-şi doresc bani mai presus de orice, scopul lor este acelaşi: de a „cumpăra“ fericirea.
Debbie Gisonni, preşedintele Institutului „Stillheart“, un centru american pentru dezvoltare personală şi profesională, propune în cotidianul „Huffington Post”,citat de adevarul.ro zece modalităţi de a obţine fericirea:
1. Dezvoltă-ţi simţul umorului
Tuturor ne place să ne înconjurăm de oameni care ne aduc zâmbetul pe buze. Surse de amuzament putem găsi în multe dintre lucrurile şi întâmplările aparent obişnuite. Râsul ne înseninează zilele, iar studiile arată că el poate stimula şi sistemul imunitar. În mod firesc, dacă eşti sănătos, vei fi şi mai fericit.
2. Învaţă să te iubeşti
Pentru a atinge fericirea, trebuie mai întâi să ştii cum să-ţi accepţi imperfecţiunile şi să te împaci cu viaţa aşa cum este ea, cu suişuri şi cu coborâşuri. Defectele sunt cele care fac un individ special, iar viaţa este mai palpitantă cu fluctuaţiile sale. Ne-am plictisi uşor dacă toţi am fi la fel şi dacă nimic nu ar perturba cursul vieţii. Când te simţi lipsit de noroc, încearcă te agăţi de lucrurile pozitive şi să fii recunoscător pentru ele.
3. Învaţă să fii neutru
O atitudine neutră menţine stresul la un nivel minim şi te ajută să devii mai fericit. Permite oamenilor din jur să aibă opinii şi principii diferite de ale tale. Nu trebuie să ai tot timpul dreptate, să corectezi fiecare greşeală sau să demonstrezi ceva mereu. Ceea ce oamenii fac şi gândesc sau modul în care ei îşi trăiesc viaţa nu ar trebui să te privească.
4. Nu uita să te şi distrezi
Dacă îţi dedici 16 ore muncii, iar pe celelalte opt le dormi, îţi va fi imposibil să ai o viaţă fericită. Alocă timp familiei, prietenilor, unui hobby, unui sport sau sexului şi nu renunţa la vacanţe. Aceste clipe sunt o pauză binemeritată, iar atunci când te reîntorci la muncă vei fi mai odihnit şi mai productiv.
5. Dezvoltă-ţi intuiţia
Intuiţia îţi poate face viaţa mai uşoară şi mai fericită. Ea te poate ajuta să scuteşti timpul de care ai avea nevoie pentru a lua diverse decizii, iar în unele situaţii poate fi salvatoare. Cele mai bune metode de a-ţi dezvolta intuiţia sunt meditaţia, cursurile de yoga, exerciţiile de respiraţie şi toate cele care te ajută să te eliberezi de rutină.
6. Educă-ţi corpul şi mintea
O condiţie importantă pentru a atinge fericirea este să ne educăm trupul, emoţiile şi spiritul. Doar dezvoltându-ne spiritual vom reuşi să ne cunoaştem pe noi înşine şi să dobândim liniştea interioară. Pentru a ne dezvolta latura emoţională, ar trebui să facem lucruri care ne ajută să ne simţim bine: să petrecem timp alături de cei dragi, să mâncăm ciocolată şi să ne răsfăţăm cum ne place mai mult. Aspectul care ţine de latura fizică poate fi educat printr-o dietă sănătoasă şi prin sport.
7. Trăieşte în prezent
Pentru a te putea bucura de viaţă, ar trebui să înveţi să trăieşti în prezent. Ne pierdem adeseori timpul regretând întâmplări din trecut şi trăim cu teama pentru viitor, în loc să ne bucurăm de prezent. Trecutul nu mai poate fi reparat, iar viitorul este necunoscut. Prezentul este singurul moment cu care interacţionăm.
8. Încetineşte ritmul
Ne-am creat, cumva, obiceiul de a fi mereu pe grabă, iar când totul se mişcă atât de repede, uităm de aspectele care oferă sens vieţii noastre: generozitatea, mulţumirea sau blândeţea faţă de oameni. La capătul unei vieţi agitate, nu mai contează ceea ce ai făcut în timp-record. Important este impactul pe care l-ai avut asupra oamenilor din jur şi timpul petrecut făcând lucruri plăcute.
9. Renunţă la mania controlului
Mulţi dintre noi sunt dependenţi de control. Dacă permiţi lucrurilor să se întâmple de la sine, nu înseamnă că renunţi la putere, ci mai degrabă că permiţi spiritului să preia controlul din când în când. Înseamnă să te laşi pradă momentului, chiar dacă nu ştii ce va ieşi. Înseamnă să o iei pe un alt drum, chiar dacă nu asta aveai în plan. Înseamnă să accepţi că uneori nu ai toate răspunsurile.
10. Încearcă să faci pe cineva fericit
Poţi aduce cuiva fericirea cu un singur zâmbet, un compliment, un cadou, un favor sau cu orice altceva. O viaţă plină de compasiune şi de bunătate faţă de alţii îţi asigură calea către fericire.