Cel mai puternic om, cu capul plecat. Povestea fotografiei care a făcut înconjurul lumii

New York Times a publicat povestea din spatele fotografiei care a făcut înconjurul lumii în urmă cu trei ani, în care un puşti îl mângâie pe cap pe preşedintele SUA, Barack Obama.

În mai 2009, Jacob Philadelphia, un puşti în vârstă de cinci ani, se afla în vizită la Casa Albă, alături de tatăl său Carlton, un fost puşcaş marin. Acesta părăsea Consiliul Naţional de Securitate de la Casa Albă, după o activitate de doi ani, începută în timpul administraţiei Bush.

Carlton a cerut permisiunea de a face o poză de familie împreună cu preşedintele. Obama, care devenise preşedinte al SUA în urmă cu cinci luni, a acceptat. În momentul în care Obama s-a apropiat de familia lui Carlton, Jacob a spus că are o întrebare pe care vrea să i-o adreseze preşedintelui.

’’Vreau să ştiu dacă părul meu este la fel ca al tău’’, i-a spus micuţul lui Obama. El a vorbit atât de încet, încât preşedintele nu a înţeles ce a zis şi l-a pus să repete. Jason l-a întrebat din nou, de data aceasta mai tare, iar Obama, i-a răspuns, râzând: ’’De ce nu-l atingi, ca să te convingi singur?’’. Preşedintele şi-a coborât capul, însă Jacob a ezitat, vizibil intimidat. Văzându-l atât de emoţionat, Obama i-a spus: ’’Atinge-l, amice’’ (exprimarea originală fiind ’’Touch it dude’’). În clipa în care Jacob a atins părul preşedintelui, fotograful Casei Albe, Peter Souza, a reacţionat rapid şi a imortalizat momentul. ’’Aşadar, ce crezi’’, l-a întrebat Obama pe micuţ după ce acesta i-a atins părul. ’’Da, se simte la fel’’, i-a răspuns Jacob.

’’Ca fotograf, ştii că acesta este un moment unic, pe care nu-l poţi rata. Cred că oamenii au fost impresionaţi de faptul că preşedintele SUA s-a lăsat mângâiat pe cap de un puşti’’, a declarat Peter Souza după publicarea fotografiei.

      Articole recomandate