Bătaie cu pumnii şi picioarele în Parlamentul din Ucraina (Video)

Disputele lingvistice nasc scântei nu doar în Moldova, ci şi la vecini. În Parlamentul ucrainean, politicienii s-au luat la bătaie după ce actuala putere a propus un proiect de lege care permite introducerea limbii ruse ca a doua limbă de stat.

Enervaţi la culme de această propunere, parlamentarii opoziţiei au sărit la bătaie. Fiecare tabără s-a luptat cu pumnii şi picioarele ca să îşi impună punctul de vedere. Contestatarii spun că dacă măsura va fi adoptată, Ucraina îşi va pierde din nou independenţa faţă de Rusia.


Extinderea drepturilor limbii ruse pe teritoriul Ucrainei a fost una dintre promisiunile electorale ale actualului preşedinte Victor Ianukovici. Cum conflictul nu s-a stins nici cu forţa pumnului, şedinţa a fost în cele din urmă suspendată.

După această încăierare, cel puţin un parlamentar al opoziţiei a fost rănit la cap şi transportat la spital într-o ambulanţă, a declarat un responsabil parlamentar.


Deputaţii majorităţii pro-putere au anunţat apoi că examinarea acestui proiect de lege ar putea fi reluată vineri.
Ucraina numără o importantă comunitate vorbitoare de limbă rusă iar statutul rusei nu încetează să provoace conflicte în această fostă republică sovietică cu 46 de milioane de locuitori, situată între Rusia şi Uniunea Europeană.

Instituirea limbii ruse ca a doua limbă a statului este una dintre promisiunile electorale ale actualului preşedinte Viktor Ianukovici al cărui partid ocupă o poziţie fragilă, conform sondajelor, o dată cu apropierea legislativelor de la sfârşitul lunii octombrie.

      Articole recomandate