Ce a filmat roboţelul trimis pe Marte inainte sa ‘decedeze’

Robotul Spirit, trimis pe planeta Marte în ianuarie 2004, a fost declarat oficial scos din uz, în martie 2011. Cu toate acestea, Spirit a reuşit să capteze imagini incredibile pe planeta roşie, comprimate într-un filmuleţ de aproape 3 minute, relatează Daily Mail.

Călătoria robotului Spirit pe planeta roşie a durat 5 ani, 3 luni şi 27 de zile, până când a intrat în hibernare în aprilie 2009, după ce roata stângă s-a desprins de corpul navei spaţiale şi s-a împotmolit în sol.

Imaginile care au fost puse la dispoziţia utilizatorilor YouTube surprind descoperirea unor roci bogate în siliciu, care dovedesc existenţa apei pe Marte. În călătoria sa, Spirit a parcurs 7 kilometri, timp în care a urcat pe Husband Hill şi a străbătut Craterul Gusev.

Din păcate, Spirit a suferit „un accident” şi, deşi NASA a încercat „resuscitarea”, a fost declarat oficial „decedat” în mai 2011, când a fost oprit sitemul care transmitea informaţii către Pământ.

Filmuleţul realizat de specialiştii de la NASA cumulează 3.500 de imagini fotografiate de Spirit, în mai puţin de trei minute. Acest scurt videoclip a reuşit să adune zeci de mii de afişări pe Youtube în doar câteva zile.

      Articole recomandate