În peretele proaspat tencuit al unui apartament apare o crapatura lunga.,,OF,catacombele sunt de vina;Din cauza lor cladirea se lasa”, se plange propietarul.Orice problema s-ar ivi se sparge o conducta de apa sau se produce o spartura in sosea,toata lumea da vina pe tunelurile subterane ale Οdessei, un frumos oras ucrainean de pe tarmul Marii Negre.
Ele formeaza un adevarat labirint, care, potrivit estimarilor, cuprinde 2500 km de pasaje subterane, fiind considerat cel mai mare din lume.
Dar care esate istoria acestui labirint?
Una din versiuni relatează că saparea lor a inceput prin 1830. Pe atunci,orasul avea nevoie de materiale de constructie care sa fie ieftine si sa se obtina cu usurinta.Întamplarea facea ca dedesubtul orasului sa se gaseasca lungi straturi de calcar galben, un material usor, dar dur.
Prin urmare, extragerea rocii din carierele subterane a devenit o afacere profitabila .Pe masura ce minerii sapau in piatra, catacombele incepeau sa capete forma. În scurt timp, un adevarat labirint de galerii s-a extins la intamplare sub oras. Tunelurile au fost sapate la circa 35 m sub pamant.
Daca n-ar fi fost construite la nivele diferite, multe s-ar fi intersectat.Odata cu terminarea calcarului dintr-o galerie, putul respectiv era abandonat, dupa care se incepeau sapaturile in alta parte. Cu timpul,reteaua de tuneluri a fost extinsa in afara Odessei.
Potrivit lui Andrii Krasnojon, specialist in studiul catacombelor, un grup de partizani sovietici a locuit in aceste tuneluri mai bine de un an in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial….printre “vizitatori,, se mai enumera şi multii altii care s-au adapostit la un moment dat in catacombe,printre ei s-au numarat banditi,pirati şi refugiati politici…..
Tunelurile nu erau doar ascunzatoarea partizanilor, ci si locuinta lor, fiind dotate cu lucrurile strict necesare.Exista pana si o camera de recreere, in care barbatii jucau dame, sah sau domino la lumina lumanarii.
În peretele de roca al tunelului principal erau sapate camere pentru barbati si pentru femei. În fiecare camera era taiat in perete un fel de pat, pe care partizanii il acoperau cu fan.
Aripa care servea drept spital era dotata cu paturi adevarate si chear cu o sala de operatii. Femeile gateau folosind un cuptor cu lemn, facut din calcar galben, iar fumul iesea in tunelul de deasupra.
Pentru a nu fi depistati cînd iesau afara, partizanii isi schimbau hainele pentru ca nemtii sa nu-i« miroasa». Din cauza umezelii, hainele lor capatau un miros care i-ar fi dat de gol.
Fireste, viata sub pamant avea inconvenientele ei, cum ar fi faptul de a trai in tuneric.Partizanii nu puteau folosi intotdeauna lampi cu petrol ,paza se facea in schimburi de maxim doua ore.Aceasta deoarece, daca stai mult timp in intuneric si in liniste deplina, poti avea halucinatii auditive.
Cei ce au explorat de curand catacombele au descoperit noi tuneluri. În ele au gasit ziare veichi de un secol, lampi cu petrol de dinainte de revolutia bolsevica si bani din vremurile tariste. Astfel de marturii provin de la cei care, cu mult timp in urma,si-au gasit salas in intunecoasele catacombe ale Odessei.
Unii ar putea găsi aceasta călătorie uimitoare, alţi se vor fi plictisi. Dar dumnevoastră a-ţi dori să vizitaţi aceste tuneluri?