Coreea de Nord pregăteşte o paradă militară fără precedent

Coreea de Nord se pregăteşte pentru o paradă militară fără precedent, programată la începutul anului 2012, cu scopul de a sărbători zilele de naştere ale precedenţilor lideri ai ţării, bunicul şi tatăl conducătorului actual, a informat luni presa sud-coreeană.


Un mare număr de soldaţi ai armatei terestre, marinei şi aviaţiei se antrenează de mai multe luni la baza Mirim, din apropierea capitalei Phenian, a precizat agenţia sud-coreeană Yonhap care citează un responsabil de la Seul aflat sub protecţia anonimatului.

Parada ar putea avea loc pentru a marca împlinirea, la 15 aprilie, a 100 de ani de la naşterea lui Kim Ir Sen, fondatorul Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC, Coreea de Nord), sau aniversarea înfiinţării armatei sale, la 25 aprilie, potrivit acestui responsabil cu rang înalt.

Conform cotidianului JoongAng Ilbo, ar putea fi vorba despre cea mai mare paradă organizată vreodată în Coreea de Nord, obişnuită, totuşi, cu asemenea defilări militare. Ziarul menţionează ca sigură data de 16 februarie pentru organizarea evenimentului, zi în care s-a născut Kim Jong-Il, fiul lui Kim Ir Sen decedat la 17 decembrie.

Ţara este condusă de la acea dată de Kim Jong-Un, nepot şi fiu al liderilor precedenţi. Ministerul sud-coreean al Apărării nu a dorit să comenteze aceste informaţii.

      Articole recomandate