Britanicii investesc 574 de milioane de euro în rachete de trei ori mai rapide decât sunetul

Marina Regală Britanică a dezvăluit planurile unui nou sistem de apărare aeriană: o rachetă cu o viteză de trei ori mai mare decât a sunetului (în jur de 3.700 km/h).

Racheta Sea Ceptor, care va fi lansată de la bordul navelor de război britanice, poate proteja o suprafaţă de 1.300 de kilometri pătraţi de apă sau de uscat. Conform sursei, Sea Ceptor va fi folosită pentru a distruge rachetele supersonice inamice.

Sistemul de apărare va fi construit de compania MBDA, în baza unei finanţări de 574 de milioane de euro. Ministerul Apărării din Marea Britanie susţine că proiectul care se va desfăşura pe cinci ani va crea 500 de locuri de muncă.

Iniţial, rachetele ar urma să fie folosite pe fregatele Type 23 ale Marinei, urmând ca, ulterior, proiectilele să fie adaptate şi pentru armată şi Forţele aeriene britanice.

“Dezvoltarea acestor rachete reprezintă un impuls extraordinar al industriei britanice şi dovedeşte încă o dată devotamentul nostru când vine vorba de forţele armate”, a precizat Ministrul Apărării, Peter Luff.

“Acest sistem va permite fregatelor noastre să se apere de ameninţările cu rachete sofisticate, care ne aşteaptă în următorii zeci de ani”, a explicat şi amiralul Mark Stanhope, şeful Marinei britanice.

      Articole recomandate