Spionajul online a devenit simplu si ieftin. Unii hackeri „mercenari” isi vand la vedere serviciile de spargere a conturilor de email pentru sume incepand de la 150 de dolari, in functie de criterii precum urgenta operatiunii sau complexitatea parolei, scriu jurnalistii de la Wall Street Journal.
„Nu este greu sa gasesti hackeri”, a declarat Mikko Hyppönen, de la compania de securitate online F-Secure Corp, adaugand ca unii isi fac publicitate online.
Un astfel de site, hiretohack.net, isi promoveaza serviciile afirmand ca poate sparge parole pentru marii furnizori de email in mai putin de 48 de ore. Potrivit site-ului, pretul incepe de la minim 150 de dolari si poate ajungela mult mai mult in functie de furnizorul serviciului de email, urgenta sau complexitatea parolei ce trebuie sparta. Pe site, hackerii se descriu ca un grup de studenti specializati in IT aflati in Europa, SUA si Asia. Informatiile de pe hiretohack.net nu au putut fi verificate, intrucat grupul nu a raspuns la o solicitare a WSJ de a comenta.
Cand fratii miliardari isi sparg conturile in lupta pentru mostenire.
Intr-un caz recent, un miliardar kuweitian, in varsta de 66 de ani, a angajat hackeri chinezi pentru a sparge contul fratelui sau, cu care se afla intr-o disputa pentru impartirea averii mosteninte de la parinti.
Kutayba Alghanim a platit 400 de dolari pentru ca hackerii sa-si duca misiunea pana la capat. Astfel, sute de emailuri private ale fratelui sau, Bassam Alghanim, 60 de ani, au fost postate online, dupa cum informeaza avocatii acestui din urma.
Bassam a fost alertat de un partener de afaceri ca pe internet au aparut informatii legate despre situatia sa financiara, chestiuni juridice si chiar note de plata de la farmacie.
Chiar daca cearta celor doi frati implica sume uriase de bani, de ordinul miliardelor de dolari, documente din alte cazuri aflate pe rol in justitia americana releva cat de usor si de simplu a devenit spionajul online, scrie WSJ.
In culisele industriei hackerilor.
Industria hackerilor care lucreaza la comanda este bine dezvoltata, afirma Mischel Kwon, seful unei firme de consultanta pentru securitate online si fost director al organizatiei U.S. Computer Emergency Readiness Team.
Unii dintre acesti spioni online actioneaza pe cont propriu sau intr-o echipa de doua persoane, insa exista si grupuri mai mari de „crima organizata”, a precizat Kwon.
De asemenea, pe internet poate fi gasit si softul care sa fie folosit pentru a sparge contul de email al unei persoane.
Problema spionajului online atrage tot mai mult atentia in ultima perioada.
WSJ a scris in decembrie despre spargerea sistemelor de securitate ale Camerei de Comert din SUA de catre hackeri chinezi.
In noiembrie, o curte de justitie din Franta a amendat gigantul energetic EDF cu 1,5 milioane de euro pentru ca a fost implicat in spargerea computerelor organizatiei ecologice Greenpeace in 2006.
In Marea Britanie, autoritatile ancheteaza acuzatii de hacking aduse tabloidului News of the World. News Corp, inchis in urma unui scandal monstru.
Sursa atacurilor.
China pare sa fie sursa unei parti semnifictive a acestor atacuri. Intr-un raport din 2011 catre Congres, Biroul directorului national de contrainformatii din Statele Unite avertiza ca informatii economice si tehnologice din SUA sunt vizate de industrii si guverne din zeci de tari, insa atacatorii din China „sunt cei mai activi si insistenti din lume in privinta spionajului economic””, informeaza Mediafax.