Avem locuri frumoase: Parcul Țaul – una din cele mai frumoase zone din republică (Foto)

La 5 km de Dondușeni, în Satul Țaul, se găsește una din cele mai frumoase zone din republică. E vorba despre Parcul Țaul, cel mai mare parc din Moldova, loc în care orizontul e verde pestriț, împletit cu flori și culori aprinse.

Nucleul compozitional și punctul central de contemplare a ansamblului este conacul, deschis vederii nu numai din limitele parcului, dar și ale satului, datorita poziției dominante în sat.

În partea stânga a palatului, la umbra arborilor exotici, în jurul poienii pitorești cu peluză și florărie au fost construite casuța de vilegiatură, casa pentru găzduirea oaspeților, bucătăria și grupul de clădiri cu destinație auxiliară. Formele acestor clădiri, proporționale cu anturajul, se combină reușit cu ansamblurile de vegetație ce le camuflează. Conacul este o clădire cu două nivele, ridicată din piatra și cărămidă.

Din punct de vedere funcțional, parcul este divizat în doua părti: parcul de sus și cel de jos. Despărțirea se datorează influenței produse asupra proprietarului de parcul din preajma palatului „Petrodvoret”, la renovarea căruia a lucrat renumitul Rastrelli.

Parcul de sus, cu bogate specii de arbori și arbuști decorativi, este organizat pe un relief omogen. El se deosebește prin amplasarea în cadrul lui a plantatiilor,și a diferitor arbori solitary, variați după forma și coloritul coroanei, dupa efectul înfloririi: sofora plângatoare, forma de sferă a arborilor, stejarii piramidali, arțarii cu frunza roșie și alba-pestrita – ei realizeaza o armonie a contrastelor.

Parcul de jos ocupa centrul, având un relief accidentat. Peisajul lui este compus din spațiile deschise ale poienilor de pe povârnișuri. Arbuștii, de o frumusețe inconfundabilă în timpul înfloririi, puși în valoare de pinul de munte, prezintă o decorativitate efectiva primăvara și vara.
Poienile formeaza un lant de spatii deschise ce permit cuprinderea vizuala a peisajului apropiat, a celui departat, a compozitiei lor simetrice. În partea de jos este amplasat un lac cu insula, pe care, pâna în 1989, se mai afla boschetul original.

Ansamblul din satul Taul a suportat puține schimbări pe parcursul timpului și rămâne un monument de resedintă clasic, caracteristic începutului sec. XX.

Majoritatea se mulțumește cu o săptămână pe malul mării, pe care n-o avem, la poalele munților pe care nu-i avem, fără să știe și fără să se intereseze ce AVEM. Și avem multe locuri frumoase! afirma Ana Gherciu pentru Timpul.md

      Articole recomandate