Autoritățile de la Helsinki vor să renunțe la mașinile din oraș timp de zece ani

Autoritățile de la Helsinki prognozează că în următorii 10 ani sistemul de transport urban se va schimba complet. Conform planului, transportul public va fi dezvoltat astfel încât nimeni în Helsinki nu va mai avea nevoie de propria mașină: posesia unui automobil va fi pur și simplu lipsită de sens.

Până în 2025, potrivit estimărilor guvernului de la Helsinki, vor exista operatorii de transport stabili, cu ajutorul cărora, locuitorii, cu doar un singur click, vor putea obține logistica deplasării prin oraș.

Noul sistem va fi testat în acest an în cartierul Vallila Helsinki. În cadrul noului sistem, locuitorii orașului vor putea să-și planifice călătoriile lor și să plătească tarifele înainte de timp, prin intermediul smartphone-urilor lor, ceea ce va agrega mai multe opțiuni de transport – cum ar fi feriboturi, autobuze, trenuri, biciclete și taxiuri comune – într-o singură aplicație, și va veni cu cea mai eficientă cale.

Cea mai mare provocare cu care se confruntă noul plan este accesibilitatea sistemul, având în vedere că este necesar ca toată lumea să se folosească de un smartphone și să fie dispuși să plătească prețuri mai mari. Intenția autorităților a apărut după ce mai mulți tineri au refuzat să procure și să  înveţe să conducă un automobil: ceea ce era până acum un criteriu al succesului a devenit, de curînd, o treabă plictisitoare și deloc pe placul finlandezilor.

      Articole recomandate